×
TeknologiTophistorie

Epoke slut: Jubii lukker ned

Det er en epoke i dansk internet-historie der slutter, når den engang så populære linkportal Jubii nu lukker ned.

Har du været med på internetbølgen helt tilbage fra dengang, hvor man skulle forbinde via modem, vil navnet Jubii med garanti vække minder. Tjenesten, der startede livet som en potent linksamling til den danske del af nettet, var simpelthen en uundgåelig del af nettet, på samme måde som Google er det i dag. Men det er slut nu. Det Nordjyske Mediehus har besluttet, at Jubii lukker helt ned, fortæller Mediawatch.

Det har dog været en langsom kvælningsdød for den engang så populære portal, der langsomt er gledet ud i glemslen. Allerede sidste år blev Jubii decimeret, da hele mailplatformen blev solgt til det norske firma Recurrent, der også driver resterne af en anden stor portal fra nettets spæde danske start, nemlig S-OL (Scandinavia Online).

Jubii blev, i modsætning til hvad mange tror, ikke startet af serie-iværksætteren Martin Thorborg. Portalen blev startet den 31. juli 1995 af Jakob Faarvang, der siden solgte den videre til firmaet Cybernet, der var ejet af netop Martin Thorborg sammen med Henrik Sørensen, Kasper Larsen og Andreas Jürgensen. Det var under disses ledelse, at portalens popularitet eksploderede.

Det kan nærmest ikke overdrives, hvor stor betydning Jubii havde for internettet i Danmark fra 1996 og de næste fire-fem år. Det var virkelig Danmarks svar på Google – komplet med pudsige personalegoder og afslappede arbejdsforhold. Succesen blev også bemærket af giganten Lycos Europa, der købte Jubii af Martin Thorborg og kompagni i november 2000 – et halvt år efter at dot com-boblen toppede.

Læs også: Husker du … Lyden af 1990’erne

Uden Thorborg som ansigt – og med stigende konkurrence fra blandt andet Google – tørrede Jubiis popularitet langsomt ud. I 2009 kom den tilbage på danske hænder, da Peter Post Lundsgaard købte portalen. I december 2013 blev Jubii overtaget af Nordjyske Medier, der siden har skiftet navn til Det Nordjyske Mediehus.

Jubii.dk lever stadig og ligner i høj grad en af de så populære portal-produkter fra slutningen af 1990’erne. Men det er på lånt tid. Jubii lukker helt ned inden for kort tid. Det fremgår af årsregnskabet fra Det Nordjyske Mediehus. De aktiviteter, der ikke allerede er solgt fra, bliver enten lukket eller overført til ejerne.

Tak for oplevelserne, Jubii …

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.