fbpx

 

 

 

 

Features

Husker du … lyden af 1990’erne

Lad os hylde minderne og gå tilbage til nogle af de computerlyde, du sandsynligvis ikke har hørt i flere årtier …

I 1990’erne var der forskellige lyde forbundet med computere, som vi lykkeligt har glemt om i dag, men de ligger stadig dybt i vores minder. Lyden af et 56k-modem der forbinder til internet eller et floppy-drev der indlæser data. Eller hvad med Windows 95-startlyden?

Lad os hylde minderne og gå tilbage til nogle af de computerlyde, du sandsynligvis ikke har hørt i flere årtier …

Artiklen fortsætter efter annoncen

56K-modem

Lyden fra et modem der forbandt varierede baseret på hastighed (nogen der husker 28.8?), modemmets producent og så videre. Men ”skriget” fra 56K-modemmet, der var det ypperste inden ISDN overtog, er nok det vi alle husker bedst. Lyden? Det er simpelthen de data der sendes til udbyderen, hvor modemmet fortæller, hvad det kan – eksempelvis hastigheden. Det er simpelthen lyden af den analoge verden, der vil ind i en digital ditto.

Windows 3.1 opstartslyden

Dengang i starten af 90’erne lå Windows stadig som en sær udvidelse, der kunne aktivers via DOS – eller Norton Commander. I hvert fald på min computer. Det var dengang hvor man startede Windows op, for at spille Minestryger. Opstartslyden er bare 1 sekund i længde. Hvorfor? Jeg gætter på, at det skyldes, at man ikke ruttede med diskpladsen.

3,5 tommer floppydrev

Årh manner … hvor mange har ikke hørt denne lyd til uendelighed, når de installerede Indiana Jones and the Fate of Atlantis eller Wolfenstein? Enhver computerejer med respekt for sig selv havde i 1990’erne hundreder af floppydiske flydende i skuffer og skabe – typisk med håndskrift på diskens label med titel og nummer (Indiana Jones 1/5) …

Windows 95

Windows blev først rigtigt Windows i 1995, hvor Windows 95 landede (eller rettere Windows 98, men det er en anden historie). Microsoft fik musikeren Brian Eno til at skabe opstartslyden og resultatet er dette mesterværk …

ICQ lydene

Hvor mange husker ICQ? Ræk hånden op. Forgængeren til Messenger landede i 1996 og var nærmest de facto standard for kommunikation i de år. ICQ – der står for ”I Seek You” var fyldt med genkendelige lyde, fra ”uh oh” der kom med nye beskeder til den nærmest uhyggelige ”chatLOL”. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flying Toasters screensaver

After Dark lavede årtiets bedste screensavere – og Flying Toasters var en klassisker. Den havde endda sin helt egen melodi, der kunne aktiveres, komplet med syng-med-tekst i bunden af skærmen.

Dot Matrix printer

Var du en af de heldige, der havde en printer i starten af 1990’erne, var det sandsynligvis denne lyd du måtte trækkes med. Den var så rædsom, at man kunne købe specielle lydisolerende møbler, man kunne opbevare printeren i. Heldigvis landede den lidt mere humant lydende inkjet-printer senere i årtiet …

Er der nogen, vi har glemt? Fortæl om det i kommentarfeltet nedenfor …

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button