×
Teknologi

EU vil gemme dit ansigt i fælles database

Ifølge et lækket dokument har EU planer om at lave en international database med ansigter, der skal bruges til ansigtsgenkendelse i hele Europa.

Politifolk fra 10 EU-lande har foreslået at oprette en stor, international database over ansigter, der skal kunne tilgås på tværs af alle medlemslandene. Det viser angiveligt et internt dokument, som mediet The Intercept har fået fingrene i.

Rapporten fra de nationale politistyrker fra de 10 EU-medlemslande, ledet af Østrig, opfordrer til ny EU-lovgivning, der ville gøre det muligt at oprette denne sammenkoblede database “så hurtigt som muligt.” Dokumentet blev udsendt blandt embedsmænd i november sidste år. Nyhedstjenesten rapporterer, at forberedende arbejde med lovgivningen allerede er gået i gang.

Rapporten blev produceret som en del af diskussionerne for at tilføje ansigtsbilleder til Prüm-konventionens beføjelse, der i øjeblikket giver medlemslande mulighed for at udveksle DNA, fingeraftryk og køretøjsregistreringsdata.

Samtidig opfordrer dokumentet Europol, der er er den Europæiske Unions politienhed, til at spille en rolle i udveksling af biometriske data med lande uden for EU – eksempelvis USA.

Er der sandhed i dokumentet, står det i skærende kontrast til blandt andet EU-kommissær Margrete Vestagers holdning til ansigtsgenkendelse. Så sent som den 16. februar udtalte hun, at automatisk ansigtsgenkendelse krænker GDPR, da teknologien ikke opfylder kravene om samtykke.

Rapporten viser, at EU har betalt konsulentfirmaet Deloitte 700.000 euro for at undersøge ændringer i Prüm-konventionen. Yderligere 500.000 euro er blevet udbetalt til et konsortium af EUs offentlige agenturer for at kortlægge EUs nuværende anvendelse af ansigtsgenkendelse i kriminelle efterforskninger, med det formål at bevæge sig ”mod mulig udveksling af ansigtsdata”.

Politiets rapport påpeger potentialet ved brug af sammenkoblede ansigtsgenkendelses-databaser til at identificere ukendte mistænkte. Men risikoen for at krænke privatlivets frem er alarmerende:

– Når først du har adgang til systemet, har du potentialet til at identificere stort set alle mennesker, overalt, siger Neema Singh Guliani fra American Civil Liberties Union til nyhedstjenesten.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.