Teknologi

EU vil presse Apple til at droppe Lightning-stikket

EU rasler igen med sablen og vil have Apple til at droppe sit Lightning-stik – både af hensyn til forbrugerne og miljøet.

Medlemmer af EU-parlamentet vil have en fælles standard for opladere, så den samme kan bruges til alle enheder – og nedbringe mængden af elektronikaffald i form af gamle opladere. Et problem, der udgør omkring 51.000 tons hvert eneste år i EU alene. Lykkes det – endelig – at få indført den fælles standard kan det betyde, at Apple må droppe sit Lightning-stik.

Inden vi kipper med flaget af begejstring: Det er ikke første gang EU forsøger at komme forskellige opladerstandarder til livs. I august 2018 iværksatte den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager en såkaldt konsekvensanalyse, der skulle belyse problemet. 

Faktisk har EU advokeret for en fælles standard siden 2009, hvor også Apple underskrev en hensigtserklæring om, at der skulle bruges Micro USB-opladere til enhederne fremover. Apple fortsatte dog med at bruge sin egen standard, da et smuthul i erklæringen gav producenterne lov til at bruge egne opladerkabler så længe der findes adaptere til Micro USB.

Den danske EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) er en blandt mange, som mener, at EU-Kommissionen har svigtet.

– Det er for dårligt, at EU-Kommissionen ikke har formået at harmonisere, så en enkelt lader kan bruges til alle telefoner. Vi har talt om det i årevis. Få det ordnet, siger Schaldemose (S) ifølge Ritzau.

Skulle det lykkes at få stemt en ny, bindende aftale igennem i EU-parlamentet vil det dog ikke blive Micro USB, men derimod USB-C, der bliver den nye standard. USB-C bruges allerede af alle nyere Android-telefoner – og bruges i øvrigt også på Apples iPad Pro fra 2019, hvor standarden har erstattet Lightning, da den kan levere mere strøm.

En anden mulighed er, at Apple dropper ladekablerne helt og går direkte til trådløs opladning. Apple har en historik med at droppe teknologi – tænk diskettedrevet i iMac og hovedtelefonstikket i alle nyere iPhones – så tanken er ikke helt umulig. Om end trådløs opladning stadig er temmelig langsomt, sammenlignet med en kablet oplader.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.