×
Fremtidens HjemTophistorie

Forbud mod lysstofrør om hjørnet

Lysbranchen forventer stor efterspørgsel på LED-rør til næste år, når et forbud mod lysstofrør træder i kraft.

Snart kommer navnene T5 og T8 på manges læber. Det er de mest almindelige lysstofrør, der hænger i millionvis på danske arbejdspladser. Men de rammes af et forbud mod lysstofrør, som EU netop har vedtaget. Forbuddet træder i kraft til august næste år.

Energistyrelsen opfordrer både virksomheder og offentlige arbejdspladser til at udvise rettidig omhu. De forventer nemlig stor efterspørgsmål på LED-baserede rør til næste år.

– Vi opfordrer til at skifte til LED så snart som muligt for at undgå flaskehalsproblemer, når forbuddet sætter ind, siger specialkonsulent i Energistyrelsen Thore Stenfeldt.

Brancheforeningen FABA, der organiserer danske producenter og importører af belysning, forudser nemlig stor efterspørgsel efter LED-rør.

– Lysmarkedet er afhængigt af leverancer fra Kina. Det gælder også de danske producenter og importører, der bruger kinesiske dele. Både produktion og shipping er allerede i en ustabil periode, og vi vil få svært ved at skaffe alle de LED-rør, der bliver brug for fra næste år, siger direktør i FABA Klaus Bach Thomsen.

Gevinst for miljø og sundhed

Forbuddet sker på grund af kviksølvindholdet i lysstofrørene. Kviksølv er en af de farligste miljøgifte, der findes, og det nye forbud betyder, at miljøet spares for næsten 3.000 kilo kviksølv frem mod 2035.

Samtidig er det en god forretning at skifte til LED, særligt med de høje elpriser. Energistyrelsen har udviklet en gratis LED-beregner på siden SparEnergi.dk.

– Med vores beregner kan I få et overslag på, hvad I kan spare i netop jeres virksomhed. Uanset om I selv vil regne på det eller få hjælp, vil jeg opfordre til, at man hurtigst muligt skifter alt lys til LED. Det giver ikke mening at vente, siger Thore Stenfeldt.

Fakta …

  • T5 og T8 lysstofrør udfases, så de ikke længere må bringes på markedet fra 23. august 2023.
  • Butikkerne må gerne sælge ud af lysstofrørene, indtil lagrene er tømte, herefter kan man kun købe LED-rør.
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.