fbpx

 

 

 

 

Teknologi

Google advarer nu mod at installere deres apps på Huawei-telefoner

Google har taget bladet fra munden i sagen mod Huawei og advarer nu direkte mod at installere Googles apps på ikke-godkendte Huawei-telefoner.

Google har forholdt sig afventende i den amerikanske regerings langvarige sag mod Huawei. Men fredag aften udsendte selskabet et dokument, der skal kaste lys over de udfordringer, brugerne løber ind i, hvis de ejer en telefon fra den kinesiske mobilgigant.

Dokumentet rummer nogle af Googles hidtil mest direkte kommentarer til Huawei-sagen. Google styrer godt nok helt udenom enhver politisk stillingstagen til, om Huawei udgør en sikkerhedsrisiko, som både regeringen og efterretningstjenesterne har påstået. Men Google har en klar advarsel til ejere af nyere Huawei-telefoner: Lad være med at installere Gmail, Youtube, Play Store eller anden Google-software på de nye, ikke-godkendte Huawei-telefoner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan lade sig gøre at installere apps via såkaldt sideloading, der omgår Play Store, men det advarer Google altså mod.

”Sideloadede Google-apps fungerer ikke pålideligt, fordi vi ikke tillader at disse tjenester kører på ucertificerede enheder, hvor sikkerheden kan blive kompromitteret. Sideloadede apps medfører også en høj risiko for at installere en app, der er ændret eller manipuleret med på måder, der kan kompromittere brugernes sikkerhed,” skriver Google blandt andet. 

Hvilke telefoner er ramt?

Google bruger også til at gøre det klart, hvilke telefoner, der er ramt – noget der stadig forvirrer brugerne. Skæringsdatoen er den 16. maj 2019. Alle Huawei-telefoner der er kommet på markedet før denne dato vil fortsat modtage alle sikkerhedsopdateringer og fungere helt som de skal. 

”Vi har et fortsat samarbejde med Huawei i overensstemmelse med regeringsbestemmelser for at levere sikkerhedsopdateringer og opdateringer til Google-apps og -tjenester på eksisterende enheder, og vi vil fortsætte med at gøre det, så længe det er tilladt”.

Men telefoner, der er lavet herefter – eksempelvis Huawei Mate 30 – anses som ucertificerede, da Google ikke har kunnet udsætte dem for ”omfattende” sikkerhedstests eller forsyne dem med Google Play Protect-softwaren, der beskytter telefonen mod apps, der er blevet ændret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kort om ”bagdørs-gate”

  • Den amerikanske regering placerede den 16. maj 2019 Huawei på ”en sorte liste”, der betyder, at amerikanske virksomheder ikke må sælge teknologi til den kinesiske virksomhed.
  • Årsagen er, ifølge den amerikanske regering, at den kinesiske mobilgigant udgør en sikkerhedsrisiko – i særdeleshed i forbindelse med udbredelsen af 5G-netværket, som Huawei leverer nøglekomponenter til.
  • Selv om den amerikanske regering påstår at de har beviser for at kineserne har bygget bagdøre ind i netværksudstyr, har de aldrig kunnet fremvise konkrete beviser.

Back to top button