TeknologiTophistorie

Svenskerne smider Huawei på porten

Domstol har afgjort, at Huawei-udstyr ikke er velkomment i svenske 5G-netværk. Eksisterende udstyr skal fjernes.

Huawei har lidt et smerteligt nederlag. Kineserne må ikke levere udstyr til de svenske 5G-netværk. Det er den endelige afgørelse på en sag, der har kørt i en rum tid. Afgørelsen fra domstolen faldt tirsdag.

Den betyder også, at eksisterende Huawei-udstyr skal demonteres og fjernes senest 1. januar 2025. Ifølge Ritzau skyldes dommen, at den svenske domstol har “lagt vægt på sikkerheden”.

Artiklen fortsætter efter annoncen

“Forvaltningsdomstolen har taget med i overvejelserne, at det kun er Sikkerhedspolitiet og forsvaret, der sammen har et helhedsbillede, når det gælder sikkerhedssituationen og trusselsbilledet mod Sverige,” skriver retsformand Ulrika Melin i en pressemeddelelse.

Sagen mellem kineserne og den svenske stat har kørt siden oktober 2020, hvor Sveriges Post- og Telestyrelse besluttede at udelukke udstyr fra både Huawei og ZTE – begge kinesiske selskaber – fra opbygningen af det svenske 5G-netværk. Det skete efter indstilling fra såvel det svenske forsvar som det svenske sikkerhedspoliti, Säpo.

Huawei har af flere omgange forsøgt at få domstolene til at afvise forbuddet og sagen har bølget frem og tilbage. Først fik kineserne medhold i Förvältningsrätten, men Kammerrätten, der er en højere instans, ville det anderledes.

I Danmark har både TDC Net, 3 og Telenor/Telia fravalgt Huawei til udbygning af 5G og flere europæiske lande har blokeret den kinesiske gigant fra deres 5G-netværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button