fbpx

 

 

 

 

TeknologiTophistorie

Guide: Windows 11 og TPM-forvirring

Selv om du får at vide, at din computer ikke kan køre Windows 11, kan den måske godt alligevel. Læs her hvorfor og hvordan ...

Siden Microsoft præsenterede Windows 11 i sidste uge, er der opstået voldsom forvirring over systemkravene til det nye styresystem. “Synderen” hedder TPM og er en ny sikkerhedsforanstaltning, som Microsoft meget gerne vil have presset ud på alle Windows-computere.

Den dårlige nyhed er, at du ikke kan køre Windows 11, hvis din computer ikke understøtter TPM 2.0. Den gode nyhed er, at den gør den med stor sandsynlighed – også selv om Microsofts PC Health Check-app hævder det modsatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

TPM, Trusted Platform Module, er en chip der er integreret enten direkte på bundkortet eller føjet seperat til processoren. Formålet er at beskytte krypteringsnøgler, brugeroplysninger og andre følsomme data bag en hardwarebarriere, så malware og angriberne ikke kan få adgang til eller manipulere med data.

TPM 1.2 chips har været i cirkulation siden 2011, men er primært brugt i dyrere business-maskiner. Nu vil Microsoft have teknologien “ned” på privatbrugerniveau, så de mange Windows-maskiner bliver mere sikre i fremtiden. Der anslås at være omkring 1,3 milliarder Windows 10-maskiner i brug, så sikkerhed er væsentlig.

Faktisk har Microsoft helt siden lanceringen af Windows 10 krævet, at PC’ere der sælges med Windows 10 installeret skulle understøtte TPM. Men Microsoft har ikke krævet, at TPM skulle være aktiveret. Det er det, der ændrer sig med Windows 11 og derfor så mange får at vide, at de ikke kan installere Windows 11 på deres computer.

Det kan dog i mange tilfælde fikses. Hvis ikke processoren er adskillige år gammel, er TPM 2.0 nemlig med stor sandsynlighed allerede bagt ind i dit system, det er bare ikke aktiveret. Alle processorer, der er nyere end 8th Gen Intel Core (2017) og AMD Ryzen 2000 (2018) burde virke.

Derfor skal du sikre dig, at TPM er aktiveret i computerens BIOS. Det gøres således på henholdsvis Intel og AMD-baserede maskiner:

Artiklen fortsætter efter annoncen
  • Intel: Find “PTT” og aktiver det i BIOS.
  • AMD: Find “PSP fTPM” og aktiver det i BIOS.

Back to top button