TeknologiTophistorie

Er din PC klar til Windows 11?

Microsoft løftede sløret for den næste version af Windows i går aftes, med titlen Windows 11. Her ser vi nærmere på, hvorvidt din PC er klar til det nye styresystem.

Windows 11 byder blandt andet på et helt nyt design, et stort fokus på gaming og bedre multitasking. Kører du med Windows 10, kan du gratis opgradere til Windows 11, så længe din computer understøtter minimumskravene.

Lad os tage et kig nærmere på minimumskravene i Windows 11, samt hvordan du opgraderer:

Minimumskrav

Microsoft har offentliggjort en liste over minimumskravene. Langt de fleste nyere computere burde opfylde kravene. Se kravene herunder:

Processor: 1 gigahertz (GHz) eller hurtigere med to eller flere kerner på en kompatibel 64-bit processor eller et system on a chip (SoC).
RAM: 4 gigabyte (GB) eller derover.
Lagerplads: 64 GB eller mere tilgængelig lagerplads er påkrævet for at installere Windows 11.
Yderligere lagerplads kan være påkrævet for at downloade opdateringer og aktivere specifikke funktioner.
Grafikkort: Kompatibel med DirectX 12 eller nyere med en WDDM 2.0-driver.
System firmware: UEFI, Secure Boot-kompatibel.
TPM: Trusted Platform Module (TPM) version 2.0.
Skærm: High definition (720p) skærm, 9 “eller større skærm, 8 bits pr. farvekanal.
Internetforbindelse: Internetforbindelse er nødvendig for at udføre opdateringer og for at downloade og bruge nogle funktioner.
Windows 11 Home-udgave kræver en internetforbindelse og en Microsoft-konto for at fuldføre opsætningen af enheden ved første brug.

Opfylder din PC disse krav, er du klar til at opgradere. Du kan også tjekke hvorvidt din PC er kompatibel, med Microsofts PC Health Check-app. Programmet er dog blevet kritiseret af flere brugere, der tilsyneladende har en PC der opfylder minimumskravene, men programmet påstår at PC’en ikke kan køre Windows 11. PC Health check forklarer heller hvad der præcis gør, at din PC ikke opfylder kravene, hvilket kun gør det mere forvirrende.

Hvis vi ser på de lidt mere nørdede ting, så kan det godt være at din PC understøtter minimumskravene, men at din processor faktisk ikke er officielt understøttet. Ældre enheder der opfylder kravene, men ikke har en officielt understøttet processor, vil blive mødt med en advarsel under installationen af Windows 11, hvor en opgradering ikke anbefales. Det vil dog stadig være muligt at installere styresystemet, hvilket vi kommer ind på om lidt.

Herunder er en liste over officielt understøttede processorer:

WINDOWS 11 SUPPORT FOR INTEL
Intel 8th Gen (Coffee Lake)
Intel 9th Gen (Coffee Lake Refresh)
Intel 10th Gen (Comet Lake)
Intel 10th Gen (Ice Lake)
Intel 11th Gen (Rocket Lake)
Intel 11th Gen (Tiger Lake)
Intel Xeon Skylake-SP
Intel Xeon Cascade Lake-SP
Intel Xeon Cooper Lake-SP
Intel Xeon Ice Lake-SP

WINDOWS 11 SUPPORT FOR AMD
AMD Ryzen 2000
AMD Ryzen 3000
AMD Ryzen 3000
AMD Ryzen 4000
AMD Ryzen 5000
AMD Ryzen Threadripper 2000
AMD Ryzen Threadripper 3000
AMD Ryzen Threadripper Pro 3000
AMD EPYC 2nd Gen
AMD EPYC 3rd Gen

Microsoft nævner nemlig, at processor-kravet er en såkaldt “soft floor”-begrænsning i Windows 11-installationsprogrammet. Det skulle derfor stadig være muligt at installere Windows 11 på en ældre processor, så længe den opfylder de generelle minimumskrav. Hvordan fremtiden ser ud for disse ældre ikke-understøttede processorer, er dog ikke helt klart.

Gaming

Flere af de nye gaming-features i Windows 11 stiller også krav til din hardware. Eksempelvis kræver DirectX 12 Ultimate et kompatibelt grafikkort. Grafikkort der understøtter DX12 Ultimate er: NVIDIA GeForce RTX 30-serien, GeForce RTX 20-serien og AMD Radeon RX 6000-serien.

Den nye funktion DirectStorage kræver en hurtig SSD, af typen NVME. En standard SATA-SSD er altså ikke hurtig nok. Ydermere kræves det, at NVME SSD’en er på minimum 1TB.
DirectStorage kan ved hjælp af en NVME-SSD, nedsætte loading-tiderne markant i spil. Læs mere om forskellen på en SATA-SSD og NVME-SSD her.

Lancering og opgradering

Udrulningen af Windows 11 begynder denne sommer og fortsætter ind i 2022. Når styresystemet bliver tilgængeligt, kan det hentes gratis i Windows Update, hvis man kører Windows 10 og opfylder minimumskravene. Køber man en ny PC op til lanceringen, vil man selvfølgelig også få tilbudt en gratis opgradering.

Sådan tjekker du om Windows 11 er klar til download: Gå til Indstillinger > vælg Opdatering og sikkerhed > derefter Windows Update og klik på Søg efter opdateringer. Når opdateringen er klar, vil du se den som “Funktionsopdatering til Windows 11”. Til sidst klikker du på Download og installer.

Læs mere om Windows 11 her: De 7 vigtigste nyheder i Windows 11


Læs også: Samsung Galaxy S21 FE er muligvis udskudt til senere på året

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.