TeknologiTophistorie

Hurtig 5G klar i Aarhus og Aalborg

De centrale dele af Aarhus og Aalborg er dækket af Telias nye 5G-netværk, der anvender det op til 10 gange hurtigere 3.500 Mhz-frekvensbånd.

Telia melder nu, at det hurtige 3.500 MHz 5G netværk er klar til brug i Aarhus og Aalborg. De fleste områder lidt længere væk fra de indre dele af byerne har nu også haft besøg af Telias teknikere.

Åbningen af 3.500 MHz frekvensbåndet sker samtidig med at Telia er i gang med at opgradere sit mobilnetværk. Det eksisterende 4G-netværk får tilføjet yderligere kapacitet og hastighed, og samtidig bliver 5G rullet ud i hele landet.

I Danmarks store byer og i udvalgte områder tager Telia 3.500 Mhz-frekvenserne i brug. Det giver den bedste 5G-oplevelse og hastigheder på op til 10 gange det, man normalt oplever på 4G-nettet.

Udfaser 3G

I forbindelse med teknikernes besøg på Telia-telemasterne, vil de installere 5G-udstyr, øge kapaciteten på det eksisterende 4G-signal, samt fjerne det ældre 3G-udstyr, som har tjent danskerne i mere end 15 år.

Udfasningen af 3G-teknologien sker som led i en naturlig udvikling, hvor nye generationer af mobilteknologi afløser tidligere. De nye mobilteknologier er væsentligt mere energieffektive end tidligere teknologier, og kan således håndtere meget mere datatrafik med et tilsvarende lavere strømforbrug pr megabyte.

Fakta om 5G

  • Hastighed. Med 5G kan vi forvente lynhurtige datahastigheder. I teorien op til 100 gange hurtigere end 4G. For en almindelig forbruger vil selve hastigheden typisk være omkring 10x hurtigere.
  • Kapacitet. Antallet af aktive sim-kort, der sender og modtager data, accelererer i disse år. Blandt andet pga. IoT, hvor maskiner og andre enheder kommunikerer med hinanden via mobilnetværket. Med implementeringen af 5G vil netværket kunne møde dette voksende kapacitetskrav.
  • Responstid. Med 5G kan opnås responstider (’svartid’ mellem digitale enheder) på ned til 1 ms, hvilket er hurtigere end den menneskelige hjerne kan opfatte. Til sammenligning regner man på 4G med en responstid på ca. 50 ms. De ekstremt hurtige responstider er helt afgørende ift. ting som fx avanceret robotteknologi og førerløs trafik.
  • Sikkerhedsforøgelse og driftsstabilitet. Den høje kapacitet i netværket samt ikke mindst muligheden for at ’slice’ netværket betyder, at virksomheder kan få etableret selvstændige netværk, som er designet efter deres særlige behov for fx høj sikkerhed og stabilitet.
  • Energieffektivitet. 5G-netværket vil, når det er fuldt udbygget og taget i brug, levere datatrafik med et energiforbrug, der ligger omkring fem gange lavere end 4G per datamængde.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.