×
ElbilerTophistorie

Om to år har elbiler samme pris som benzinbiler

Allerede om to år vil de mindste elbiler koste det samme som en tilsvarende fossilbil, mener International Energy Association.

Næsten hver femte bil, der sælges rundt om i verden i år, vil være elektrisk, forudser Det Internationale Energiagentur (IEA) i en rapport. De mener også, at de små elbiler allerede om to år vil være lige så billige som deres fossile alternativer.

– Vores nuværende forventning er, at vi kan se prisparitet for små og mellemstore elbiler i Nordamerika og på de europæiske markeder et sted i midten af ​​2020’erne, siger foreningens energiteknologichef Timar Guel.

For større biler som SUV’er kommer prispariteten først nogle år senere – formentligt i starten af 2030’erne.

Prisfaldet skyldes flere faktorer. Ikke mindst elbilernes stigende popularitet. Salget af elbiler globalt forventes at stige med 35 procent i år til 14 millioner, hedder det i rapporten. Globalt vil elbilerne stå for 18 procent af personbilsmarkedet, en stigning fra bare 4 procent i 2020. Sidste år var det 14 procent.

Personbiler er kun den første bølge

IEA fremhæver også de store etablerede bilproducenters transformation og ambitioner. I løbet af 2022 og begyndelsen af ​​2023 har de europæiske bilproducenter været særligt progressive i deres investeringer i elbiler. Det med klare mål om helt at konvertere til elbiler, lancere billigere modeller, større investeringer i elektrificering og investeringer i batterifremstilling og kritiske mineraler.

– De tendenser, vi er vidne til, har betydelige konsekvenser for den globale olieefterspørgsel. Forbrændingsmotoren har været uovertruffen i over et århundrede, men elektriske køretøjer ændrer status quo. I 2030 vil de mindske behovet for olie med mindst 5 millioner tønder dagen. Personbiler er kun den første bølge: Elbusser og lastbiler følger snart efter, siger adm. direktør Fatih Birol fra IEA.

Læs mere: Den helt billige ID.1 kommer i 2025.

Elbilsalget er i øjeblikket hovedsageligt koncentreret på tre markeder – Kina, Europa og USA. Kina er frontløber, hvor 60 procent af det globale elbilsalg finder sted. I dag kører mere end halvdelen af alle elbiler på vejene i Kina. Europa og USA, de næststørste og tredjestørste markeder, oplevede begge stærk vækst med en stigning i salget på henholdsvis 15 procent og 55 procent i 2022.

Herhjemme stod elbilerne i årets første kvartal for knapt 30 procent af bilsalget. I 2020 var andelen på bare 7 procent og i 2022 på 19 procent.

Rapporten fra IEA, Global EV Outlook 2023, kan læses her.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.