×
GadgetsTophistorie

Tillykke – I dag fylder lavalampen 60 år

Lava Lamp Day markerer årsdagen for opfindelsen af den ikoniske lavalampe. I dag er det præcis 60 år siden.

En af de første elektriske “gadgets” fylder 60 år i dag, nemlig den ikoniske lavalampe, der kom til verden i 1963. Og som om noget symboliserer swinging sixties.

Det markeres ved at den 5. april officielt er Lava Lamp Day. Det sker i øvrigt bare få dage efter at det første mobilopkald fejrede 50-års dag. Den begivenhed skete for 50 år siden den 3. april.

Lavalampen blev opfundet af den britiske entreprenør Edward Craven Walker. Han blev angiveligt inspireret af en underligt udseende væskefyldt æggeur, han så på en pub i det sydvestlige Storbritannien.

Walker er samtidig grundlægger af selskabet Mathmos, der udgav den originale lavalampe. Den er siden kommet i et utal af variationer og kopier, men Mathmos producerer skam stadig lampen, den dag i dag.

Læs også: Spotify og Facebook som 80’er gadgets.

Lavalampen fungerer ved, at man placerer en voksblanding i væske, der bliver varmet op af en lyspære. I de nye modeller er det en halogenpære.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.