×
Guides

iOS 11: Her er de bedste nye funktioner til din iPhone og iPad

Hvis du er den heldige ejer af en iPhone eller iPad kan du trygt glæde dig til september, hvor iOS 11 med al sandsynlighed er klar til brug. Nogle år får iOS en simpel opdatering, lidt forbedringer hist og her og lidt maling andetsteds. Andre år får styresystemet den helt store tur – og årets aftapning hælder bestemt til den sidste kategori. Det nye styresystem er nemlig sprængfyldt med nye funktioner og forbedringer, der gør Apples mobile styresystem mere brugervenlig, mere fleksibelt og bedre egnet til arbejdsbrug. Vi kan i sagens natur ikke vente til sepotember, så vi har installeret udviklerbetaen af iOS 11 på vores enheder, for at kigge nærmere på nyhederne – og give dig, kære læser, et bud på hvilke funktioner vi glæder os allermest til.

Hvis du selv har problemer med at vente, kan du – gratis – melde dig til Apples betaprogram på www.apple.com/beta og hente styresystemet allerede i dag. Vær dog opmærksom på, at det sandsynligvis er fyldt med små fejl. Installation på eget ansvar.

Ny dock [kun iPad]

På iOS 11 har iPad’en fået en dock, som man kender den fra Mac OS. Der er plads til voldsomme 13 ikoner i docken, der automatisk tilpassr sig i størrelsen, når der tilføjes flere – og de seneste tre apps, du har brugt, vises altid i højre side. Docken kan åbnes, når du er inde i apps, hvilket er nødvendigt i forhold til multitasking.

Multirum i AirPlay

Sådan ser multiroom ud i AirPlay (tryk for større billede)

Apple har annonceret en opgradering af AirPlay-teknologien, som vil låse op for multirums-funktionalitet via det nye Kontrolcenter, Hjem-app’en og Siri. En imponerende samling producenter har allerede meldt ud, at de vil understøtte AirPlay 2, deriblandt Bang & Olufsen, B&W, Bose og Dynaudio.

Det bliver også muligt at skubbe lyden fra Apple TV ud i alle rum – og det vil naturligvis også være fuldt integreret i den Siri-styrede HomePod-højttaler.

Indendørs navigation

Nye byer, bedre navigation, hastighedsbegrænsning og lane guidance. Det er nyhederne i Kort, og ja, dem har Google Maps haft i årevis. Der kommer også kort over lufthavne og storcentre i større byer – Danmark er nok ikke iblandt i starten.

App’en har også en ny Forstyr Ikke-funktion, der lukker ned for notifikationer, når du kører i bil. App’en registrerer selv, hvis du kører og lukker ned for alle forstyrrende elementer.

Træk og slip

Ingen latrinære vittigheder, tak. Dette handler om, at du ikke længere behøver at kopiere og indsætte. Den seneste iOS-inkarnation gør det muligt at trække og slippe mellem apps, for eksempel fra Safari-browseren til en note.

Det nye Kontrolcenter

Android-brugere har altid haft mulighed for at tilpasse styresystemet til egne behov, mens iOS har været – og er stadig – relativt låst. Apple åbner dog en lille smule for fleksibiliteten med det nye kontrolcenter, der lige som tidligere kaldes frem ved at swipe op fra bunden af skærmen.

Det nye er, at man selv kan bestemme hvilke knapper der er i kontrolcenteret; for eksempel er der nu en knap til at åbne en ny note, man kan ændre tekststørrelse, man kan starte tidstagninger direkte fra kontrolcenteret og meget, meget mere. Har du et Apple TV kan du endda kalde en fjernbetjening frem, direkte fra kontrolcenteret.

Alle knapperne fungerer med 3D Touch, så du kan ændre værdier uden at skulle hoppe fra kontrolcenteret til app’en.

Hjælper med at rydde op

Hvis du er ved at løbe tør for plads på din iPhone 7 eller 7 Plus kan iOS 11 hjælpe dig mere aktivt. Den kan give gode råd til, hvad du kan gøre for at skabe mere plads – for eksemmpel kan den automatisk fjerne apps, der ikke bruges og slette gamle samtaler fra Beskeder. Du kan også bruge funktionen til at gennemse og fjerne store bilag. Og som tidligere kan du se hvilke apps, der bruger plads.

Vil du læse flere guides som denne? Giv iNPUT et like på Facebook her og få dem direkte i din nyhedsstrøm på Facebook.

Fotos bliver sjovere

Kamera-softwaren får et par sjove nye tricks i iOS 11; specielt de lidt kedelige Live-fotos får en overhaling. Nu kan du nemlig lave både loopende videoer, bounce-effekt og lang eksponering, så du kan lave lækre natbilleder. Minder er også blevet opdateret, så den opretter flere kategorier, såsom kæledyr eller fødselsdage – og så er minderne nu optimeret til både høj- og bredformat.

Forbedret multitasking

Split View var et skridt i den rigtige retning, for iPad-ejere der ville bruge deres enhed til arbejde, men iOS 11 går et skridt videre. Træk en app op fra den nye dock, så vil den dukke op som et svævende vindue over den ap, du allerede har åben. Smid den til højre eller venstre på skærmen, så åbner den automatisk Split View, hvor du kan justere skærmefordelingen mellem de to apps.

iOS husker endda dit Split View setup, når du skifter mellem apps – og alle apps er ”live”, så du ikke skal aktivere de enkelte apps for at opdatere indholdet.

Spritny app store

Det er ved at være noget tid siden at App Store fik en omgang maling, men nu er tiden kommet. Ud over en ny struktur og et nyt design, der skal gøre det nemmere at finde rundt i butikken, er der også blevet fyldt ekstra indhold på hylderne. Der er videofeatures, interviews med app-udvikere og tips og tricks. Og så er der kun tre sektioner; i dag, apps og spil.

Siri er blevet klogere

Disse ændringer gælder i første omgang ikke i Danmark, men mon ikke de kommer? Siri har fået en ny stemme, der lyder mere naturlig. Så kan vi måske bedre glemme, at vi taler til en maskine. Hun er også blevet klogere og kan oversætte fra engelsk til kinesisk, fransk, tysk, italiensk eller spansk, ligesom den nye ”on-device-learning” giver bedre forslag ved søgninger.

Et ”rigtigt” filsystem

Det var ikke særlig nemt at holde rede på sine filer i iOS 1-10, men i iOS 11 bliver der lavet alvorligt om på det, med en ny dedikeret Filer-app. Den ligner og opfører sig som Finder-vinduet i Mac OS, med ikoner for hver fil du har gemt på iEnheden. Du kan vælge enkelte eller flere filer og trække dem ind i en anden app, for at åbne dem.

Der er også links, så du kan få adgang til filer på drev i skyen – Dropbox, iCloud Drev og Google Drev virker allerede og Microsoft OneDrive er på vej.

Endnu et stort skridt på vejen til at gøre iPad’en til en erstatning for den bærbare.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.