×
TeknologiTophistorie

Kasserede gadgets udgør et sikkerhedsproblem

Her er syv regler, alle bør følge, inden de gamle gadgets sendes på pension.

Danskerne er storforbrugere af elektronik. Ifølge Danmarks Statistik havde 94 procent af alle danskere således en mobiltelefon i 2023, og 91 procent havde en pc. Samtidig lever elektronik ikke så længe i danske hjem. Når du erstatter dine gamle gadgets med nye, skal du være forsigtig med, hvordan du kasserer de gamle – du risikerer nemlig at smide følsomme informationer ud.

– Ud over at det bidrager til den stigende belastning på miljøet, så udgør det også et sikkerhedsproblem, hvis de kasseres, uden at der gøres noget ved dem, advarer Leif Jensen, sikkerhedsekspert og CBO hos Eset Nordics.

Smartphones, tablets og computere, indeholder nemlig masser af personlige data, informationer om vores online konti, adgangskoder og meget mere. Data, som ikke bør forlade hjemmet, når gadgets smides ud.

– For at undgå risikoen for at blive udsat for identitetstyveri, for at blive afpresset med personlige eller helbredsoplysninger og for at risikere at miste informationer, der kan bruges til at logge ind på din arbejdsplads med, så er det nødvendigt at tage forholdsregler, påpeger Leif Jensen.

Han har samlet syv forholdsregler, man bør følge, inden man sender den gamle elektronik til genbrug.

 1. Backup dine vigtigste informationer
  Overvej, hvad du gerne vil beholde fra dine gamle gadgets. Der er næppe meget på din fitnesstracker eller dit smarte tv. Men hvis vi snakker om din laptop, desktop, smartphone eller tablet, så er det en helt anden sag. Lav en kopi af data, enten til skyen eller en ekstern harddisk, og vær grundig, så du får alt med på din kopi.
 2. Log ud af alle konti
  Vær sikker på, at din enhed er logget ud af alle konti, du måtte have givet den adgang til, inden du smider den væk. På den måde sikrer du, at dine konti ikke kan tilgås, hvis enheden genbruges af andre.
 3. Flyt eller deaktiver software
  Hvis du har apps, du har betalt for på din enhed, skal du få dem flyttet til en ny enhed. Der bør være informationer i alle apps, der kan hjælpe med, hvordan det gøres.
 4. Fjern SIM/SD-kortet
  Hvis din enhed har et SIM- eller SD-kort, skal det fjernes. Hvis du har et ESIM-kort, så kontakt din udbyder og få det flyttet til din nye enhed. Alt for mange glemmer deres SIM/SD-kort i deres enheder, og de skal fjernes.
 5. Slet din harddisk
  Når alle vigtige informationer er kopieret/backedup, er det tid til at fjerne alt fra din enhed. Du skal foretage en gendannelse til fabriksindstillinger for at sikre, at alle data er fjernet. Fremgangsmåden afhænger af det enkelte system, men normalt kan du søge på ”nulstil” eller ”gendan” på din enhed, og så vil funktionen automatisk dukke frem.
 6. Brug et værktøj til at wipe disken med
  Hvis du er bekymret for, at gendannelse til fabriksindstillinger ikke er nok, kan du bruge et værktøj så som Disk Wipe eller Active KillDisk. Som altid bør du lave din egen research og vælge et værktøj fra en producent, du kan stole på.
 7. Ødelæg harddisken fysisk
  Endelig er der også muligheden for at ødelægge disken fysisk, når du først har slettet og wipet lagret på din enhed. Du bør dog ikke springe trin 5 og 6 over. De bør altid udføres, inden du smadrer harddisken.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.