×
TeknologiTophistorie

Kører 2.000 kilometer på en tankfuld brint

Den ligner en flyvende tallerken. Til gengæld kan Eco-Runner XIII køre op til to tusinde kilometer på en tankfuld brint.

I begyndelsen af maj afslørede et hold studerende fra Universitet i Delft, Holland, det, der nok er verdens mest effektive brintbil. Køretøjet, kaldet Eco-Runner XII, er udviklet til at kunne køre over 2.000 kilometer på bare et enkelt kilo brintbrændstof. Det svarer til at man kan køre fra København til Kiev i Ukraine – uden at tanke op.

Studenternes påstand vil blive testet i juni, når Shell afholder sin Eco-Marathon i Frankrig. Her skal Eco-Runner XII dyste mod køretøjer fra hele Europa, for at slå verdensrekorden for den længste distance kørt på brint uden at tanke.

Rekorden er lige nu på 2.056 kilometer. Den blev sat i 2022 af en methanol-brændselscelledrevet Renault Zoe.

Den hollandske brint-“bil” er bygget af kulfiber og vejer bare 80 kilo. Med en gennemsnitsfart på 45 kilometer i timen vil det tage den tre dage at tilbagelægge de to tusinde kilometer.

Læs mere: Mikro-elbil med rækkevidde på 90 kilometer.

Eco-Runner ser sin lille brintbil som en vision om en fremtid, hvor “alle biler er mindre, lettere og aerodynamiske”, med fokus på “delt mobilitet”. Mens resten af Europa har set sig lune på elbiler, mener teamet hos Eco-Runner, at brintdrevne bybiler også har en plads på asfalten.

– Elbiler er også en del af løsningen for bæredygtig mobilitet. Men elnettet er allerede ved at blive fyldt op. At elektrificere hele verden er ikke en mulighed. Brint og elbiler går hånd i hånd, siger driftschef Eliane van Boxtel.

I videoen herunder ses præsentationen af Evo-Runner XIII:

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.