×
TeknologiTophistorie

Kun et fåtal af elselskaber oplyser den fulde elpris

Forbrugerrådet Tænk dumper fem selskaber i ny test. Kun et fåtal af elselskaberne oplyser den fulde elpris.

20 ud af 37 elselskabers hjemmesider oplyser ikke, hvad selskabet tager i merpris – det såkaldte spottillæg – i deres variable elpris aftaler. Samtidig tager flere selskaber store månedlige gebyrer uden tydeligt at oplyse forbrugeren om det. Det viser Forbrugerrådet Tænks første test af elselskaber, som samtidig dumper fem selskaber. 

De fem selskaber får 0 point, da det ikke har været muligt at fremskaffe de fulde priser på selskabernes elpris aftaler. De fem selskaber har enten afvist at oplyse prisen eller ikke vendt tilbage på henvendelsen.

– Spottillægget er den pris, som udgør en stor del af selskabets indtægt. Det er en af de vigtigste priser, som forbrugeren kan sammenligne selskaber på. Hvis ikke det fremgår tydeligt af hjemmesiden, er det svært at se, hvordan man som forbruger skal kunne vælge den ene elaftale frem for den anden på et oplyst grundlag. Vi har ikke testet et mere kompliceret og uigennemskueligt marked, hvor priser er noget, man skal søge langt og længe efter. Og så er det tilmed et produkt – elektricitet – som alle mennesker skal have, siger direktør Mads Reinholdt.

Ifølge testen svinger spottillæg i pris fra Grow Energy, der tager 31 øre pr. kWh til Vindstød, som tager 0,63 øre pr. kWh i merpris på et af deres produkter.

Testen viser samtidig, at flere af de selskaber, som faktisk oplyser om tillægget, til gengæld har diverse gebyrer. Eksempelvis ”nethåndteringsgebyr” eller ”netadministrationsopkrævningsabonnement”, som trækkes månedligt. Disser gebyrer oplyses kun på gebyrlister og ikke som del af produktets pris, skønt de udgør en relativ stor del af den månedlige betaling til elselskabet.

Brug for politisk handling

Det får Forbrugerrådet Tænk til at råbe efter politisk handling. Ifølge Mads Reinholdt dokumenterer testen af elselskaber klart og tydelig behov for større krav til oplysning af elpris og standardisering af begreber for diverse elprodukter.

Søndag udgav Forbrugerrådet Tænk et politisk udspil med 20 forslag til at forbedre energimarkedet.

De fem selskaber, der får “et æg” i testen er:

  • SK Energi
  • Strømtid
  • Forskel
  • Energi Viborg
  • b energy

37 forskellige produkter fra elselskaberne indgår i Forbrugerrådet Tænks test. Hele testen kan læses her (kræver abonnement).

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.