×
TeknologiTophistorie

Løkken strammes om Lightning-stikket

EU har netop vedtaget, at USB-C skal være standard i mobiltelefoner, tablets og kameraer med effekt fra efteråret 2024.

Opdatering tirsdag den 4. oktober

EU-parlamentet har i dag vedtaget lovforslaget om en fælles ladestandard. Det er altså endegyldigt slut med Lightning-kablet, Micro-USB m.v. i EU fra efteråret 2024. Loven gælder også bærbare computere, men dog først fra 2026.

Oprindelig artikel (7. juni 2022)

Senest med iPhone 15 skal Lightning være skiftet ud med USB-C stik. EU har nemlig lige godkendt et lovforslag der gør USB-C til standard for opladning af mobiltelefoner, tablets og kameraer. Loven træder i kraft i efteråret 2024. Det fortæller parlamentet i en pressemeddelelse. På sigt skal den nye lov også gælde bærbare computere.

“Denne lov er en del af en bredere EU-indsats for at gøre produkter i EU mere bæredygtige, for at reducere elektronisk affald og gøre forbrugernes liv lettere,” skriver EU.

Lovforslaget, der effektivt vil aflive Apples Lightning-stik, kom på bordet i september sidste år og nu er det altså godkendt. Den endelig vedtagelse af parlamentet anses som værende en formssag og vil ske senere i år.

Formålet med lovforslaget er at nedbringe mængden af elektronisk affald. I forslaget anslås det, at vi kan undgå et tusinde tons elektronisk affald og nedbringe CO2-udledningerne med 180 tons. Samtidig skal det, naturligvis, sikre forbrugerne et friere valg af eksempelvis oplader.

Fælles europæisk oplader en realitet

Parlamentets ordfører Alex Agius Saliba siger i forbindelse med godkendelsen:

“I dag har vi gjort den fælles oplader til en realitet i Europa. Europæiske forbrugere var længe frustrerede over flere opladere, der hobede sig op med hver ny enhed. Nu vil de kunne bruge en enkelt oplader til al deres bærbare elektronik. Vi er stolte af, at bærbare computere, e-læsere, øretelefoner, tastaturer, computermus og bærbare navigationsenheder også er inkluderet ud over smartphones, tablets, digitale kameraer, hovedtelefoner og headset, håndholdte videospilskonsoller og bærbare højttalere. Vi har også tilføjet bestemmelser om, at trådløs opladning er den næste udvikling inden for opladningsteknologien og forbedret information og mærkning til forbrugerne”.

Efter sommerferien skal Parlamentet og Rådet formelt godkende aftalen, før den offentliggøres i EU’s Tidende. Den træder i kraft 20 dage efter offentliggørelsen, og dens bestemmelser vil begynde at gælde efter 24 måneder. De nye regler finder ikke anvendelse på produkter, der er markedsført før ansøgningsdatoen.

Noget tyder på, at Apple allerede have læst skriften på væggen. Ifølge analytikeren Ming-Chi Kuo er Apple allerede selv langt i processen med at aflive Lightning. iPhone 15 kan meget vel blive den sidste Apple-enhed, der får USB-C, når den kommer i efteråret 2023.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.