TeknologiTophistorie

Ny afgift på smartphones, tablets og computere

Det bliver dyrere at købe smartphones, tablets og computere herhjemme. De bliver nemlig omfattet af den såkaldte blankmedieordning.

Det bliver dyrere at købe smatphone, tablet og computer. En ny politisk aftale betyder nemlig, at de fremover pålægges nye afgifter, idet de nu omfattes af den såkalte blankmedieordning. En ordning, der har til formål at kompensere rettighedshavere til bl.a. musik og film for den lovlige privatkopiering, danskerne foretager. 

Hidtil har blankmedieordningen kun omfattet blanke cd’er, dvd’er, usb-stiks og lignende, men aftalepartierne mener, at privatkopieringen i dag også finder sted på lagringsmedier som smartphones, computere og tablets. Derfor bliver sådanne lagringsmedier nu omfattet af ordningen.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Frie Grønne og betyder, at de forskellige lagringsmedier afgiftspålægges ud fra et samlet årligt kompensationsniveau på 93 millioner kroner.

– En modernisering af blankmedieordningen har været længe undervejs. I dag kom vi i mål med at sikre kunstnerne kompensation. Det har stor betydning for branchen – og særligt i en tid, hvor den virkelig er i knæ på grund af Corona, siger kulturminister Joy Mogensen, Socialdemokratiet, i en pressemeddelelse.

Følgende medier bliver en del af ordningen:

  • Cd
  • Dvd/Blu-ray
  • Usb-stik
  • Hukommelseskort
  • Ekstern harddisk
  • Netværksharddisk
  • Smartphone
  • Tablet
  • Bærbare computer
  • Stationær computer

Til gengæld “slipper” smartwatches, spillekonsoller, smart tv og såkaldte media gateways (Apple TV, Nvidia Shield, etc.).

Vederlagsordningen for eksemplarfremstilling til privat brug – i daglige tale kaldet blankmedieordning – blev indført i ophavsretsloven i 1992 og trådte i kraft den 1. januar 1993. 

Den nuværende danske blankmedieordning er toleddet og består dels af afgift på blanke cd’er, dvd’er, usb-stiks m.v. (blankmedievederlaget), dels af en finanslovsbevilling til rettighedshaverne (dvd-kompensationen). Dvd-kompensationen er en supplerende statslig kompensation til rettighedshaverne via en finanslovsbevilling. Denne ophæves ifm. den nye ordning. 

Det samlede vederlag til rettighedshaverne udgjorde i 2019 ca. 27,6 mio. kr., heraf udgjorde dvd-kompensationen ca. 22,4 mio. kr. 

Den nye aftale om blanmediaafgiften, Aftale om en ny, moderniseret blankmedieordning, kan læses her (åbner i ny fane).

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.