ElbilerTophistorie

Danskerne er skeptiske overfor elbiler

Barrierer som pris, batterilevetid og manglende ladestandere står i vejen for elbilens gennembrud hævder ny dansk undersøgelse.

Mens vores norske broderfolk med stor begejstring har taget elbilerne til sig, er vi danskere langt mere skeptiske. Det viser salgstallene med stor overbevisning og nu slås det fast i en undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA. Foreningen mener, at politikerne skal sætte skub i tingene.

Prisen skal ned, batteriet skal leve længere, og så skal der være en overflod af tilgængelige ladestandere, før vi er klar til at kaste penge efter en elbil. Det er konklusionen i befolkningsundersøgelsen. I undersøgelsen har 2.000 danskere svaret på, hvor stor sandsynligheden er for, at de ville vælge en elbil, hvis de skulle anskaffe sig en ny bil. Kun 13 procent svarer, at de ville vælge en elbil.

– En omstilling af den danske transportsektor er nødvendig for at reducere vores klimabelastning, og her skal elbilerne bidrage som en del af løsningen. Vi bliver nødt til at gøre det attraktivt for folk at vælge en elbil, når de skal anskaffe sig en ny bil. Derfor haster det også med, at politikerne sætter skub i tiltagene, der skal gøre det nemmere og billigere at vælge en elbil, siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for IDA.

elbiler

Forbyd fossilbiler i 2022

Ifølge beregninger fra IDA bør Danmark forbyde salget af nye benzin- og dieselbiler allerede fra 2022, hvis transportsektoren skal bidrage tilstrækkeligt til en CO2-reduktion på 70 procent i 2030, som er nedfældet i den klimalov, der blev vedtaget af Folketinget sidste år.

– Vi bliver nødt til at kigge på en eller anden form for afgiftsfritagelse, så en elbil bliver et mere naturligt valg for flere. Jeg ser også gerne, at man kom med et afgiftsregime, der gælder de næste 10 år, så der bliver skabt en vis tryghed for bilkøbere og -sælgere om afgifterne på alle biltyper. Hvis elbilerne skal være afgiftsfrie, så må politikerne finde en anden måde at finde de penge, som benzin- og dieselbiler hvert år bidrager med til statskassen, siger Thomas Damkjær Petersen.

Elbiler

Netop prisen på elbilerne er en barriere. Knapt to ud af tre af de adspurgte mener, at elbilerne fortsat er for dyre, på trods af afgiftsfritagelsen.

Den nuværende afgiftsfritagelse på elbiler udløber teoretisk til nytår, men Elbilskommisionen, med den tidligere Dong-topchef Anders Eldrup i spidsen, er igang med at undersøge hvordan fremtidens bilbeskatning skal skrues sammen i Danmark. Svaret burde være lige på trapperne.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.