fbpx

 

 

 

 

TeknologiTophistorie

Offentlige computere ramt af IT-angreb

Det er lykkedes organiserede it-kriminelle at stjæle cpr-numre fra danskere, som har benyttet offentlige computere, fx på landets biblioteker.

Offentlige computere på landerts biblioteker og hos borgerservice har været udsat for et avanceret IT-angreb, og borgeres cpr-numre er blevet stjålet. Det meddeler KL i en pressemeddelelse. Efterforskningen står stadig på og politiet kan hverken sige hvor mange cpr-numre, der er blevet stjålet, eller hvordan gerningsmændene har båret sig ad.

– Det er et organiseret angreb, hvilket gør det utroligt svært at dæmme op for som offentlig myndighed. Derfor sætter vi benhårdt ind med en række målrettede initiativer, så kommunerne kan få lukket de huller, der måtte være i sikkerheden. Vi kan ikke fortælle præcist, hvad vi gør, for det er information, de kriminelle gerne vil have fat i – men vi gør alt, hvad vi kan, så borgerne trygt kan bruge de computere, som er til rådighed på bibliotekerne mv., siger direktør i KL Christian Harsløf.

Artiklen fortsætter efter annoncen

KL arbejder tæt sammen med Digitaliseringsstyrelsen og Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) om at vejlede kommunerne i form af konkrete anvisninger til, hvordan sikkerheden kan højnes på offentlig tilgængelige pc’ere.

Christian Harsløf understreger, at der ikke er nogen garantier for, at IT-angreb som dette ikke kan ske igen. Men han mener dog, at det fortsat er vigtigt for kommunerne, at borgerne – især de ældre borgere – har adgang til en computer på eksempelvis biblioteker og borgerservicecentre, så de kan få råd og vejledning og løst deres it-opgaver. 

– Det er stadig vigtigt, at man som borger selv er opmærksom på sin egen it-sikkerhed. Det gælder både derhjemme, og når man benytter en offentlig computer. Den her sag er en reminder om, at it-angreb kun bliver mere og mere avancerede, så derfor skal man virkelig tænke sig om, når man færdes på nettet, siger Christian Harsløf.

Vigtig information:

  • Udover CPR-numre kan andre data også være stjålet. Derfor er det vigtigt at ændre password alle steder, hvis man har anvendt offentligt tilgængelige pc’er.
  • Politiet er i dialog med Nets, som sørger for at spærre de ramte borgeres NemID.
  • Når Nets spærrer et NemID, vil borgerne få et brev om, at deres NemID er spærret og en vejledning til, hvordan de skal forholde sig.
  • Ifølge dansk lovgivning hæfter borgerne ikke selv, hvis de uagtsomt bliver ofre for økonomisk kriminalitet, fx hvis it-kriminelle får fat i deres NemID og bruger det til at optage lån eller overføre penge.
  • Hvis borgere har mistanke om, at deres oplysninger er blevet misbrugt til økonomisk kriminalitet, skal det anmeldes til politiet.
  • På www.sikkerdigital.dk kan borgere og medarbejdere få råd og vejledning til sikker it-adfærd.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button