×
TeknologiTophistorie

Play Store kendt skyldig i ulovligt monopol

Spiludvikleren Epic Games har vundet stor sejr over Google, der nu må ændre forretningsmodel i deres Play Store.

Epic Games har vundet en, undskyld, episk sejr over Google. En amerikansk domstol har nemlig givet spiludvikleren medhold i, at Google Play Store er et monopol, der benytter ulovlig forretningsmetoder. Dermed står Android-butikken foran store ændringer.

Dommen faldt i den efterhånden lange Fortnite-sag som Epic Games kører mod henholdsvis Apple og Google. Baggrunden for striden er, at både Google og Apple smed Epic-spillet Fortnite ud af App Store, da spiludvikleren omgik betalingsmodellen i Play Store og App Store.

Det var en enstemmig jury, der gav Google en over nakken. Præcis hvad dommen får af betydning vides endnu ikke, idet retten først i januar vil tage stilling til straffen. Vi kan dog godt regne med, at Google skal tvinges til at give alle app-udviklere mulighed for at bruge deres egne app-butikker og betalingssystemer på Android.

Tidligere i år tabte Apple også til Epic Games. Men Apple blev ikke dømt skyldig i monopol. Derimod blev de pålagt at åbne, så udviklere kunne bruge alternative betalingsløsninger – og promovere dem i apps.

I gårsdagens Google-dom blev Google desuden fundet skyldig i konkurrencebegrænsende aftaler med spiludviklere og enhedsproducenter. Blandt andet om præinstallationer af apps på Android-enheder med eksklusive aftaler. Epic Games hævdede også, at Google betaler spiludviklere milliarder af kroner for at gøre deres titler eksklusive til Play Butik.

Kvælertag på smartphones

I en erklæring på deres hjemmeside kalder Epic Games dommen for “en sejr for alle app-udviklere og forbrugere rundt om i verden”. De skriver videre, at de har bevist, at “Googles app-butikspraksis er ulovlig, og de misbruger deres monopol til at kræve ublu gebyrer, kvæle konkurrencen og reducere innovation.”

I erklæringen skriver de også, at sagens udfald “demonstrerer det presserende behov for lovgivning og regler, der adresserer Apple og Googles kvælertag på smartphones.”

Google har dog til hensigt at få dommen omstødt.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.