×
Teknologi

Regeringens corona-app skifter til Apple og Googles teknologi

Efter kritik har Digitaliseringsstyrelsen valgt at droppe sit eget system til regeringens Smittestop-app og benytte teknologi fra Apple og Google.

Regeringens smittesporings-app, der har arbejdstitlen Smittestop, bliver alligevel bygget på teknologi fra Apple og Google. Digitaliseringsstyrelsen havde ellers planlagt at udvikle sit eget system til formålet – men sadler om efter kraftig kritik fra mere end 300 forskere og eksperter.

App’en skal via Bluetooth på telefonen opspore corona-smittekæder og advare, hvis man har været tæt på en smittet person. Oprindeligt skulle disse ’møder’ gemmes på en central server, hvilket ville betyde, at serveren ville indeholde følsomme oplysninger om, hvem der havde mødt hvem, hvor og hvornår. 

Apple og Google har derimod udviklet et system, der er bedre på alle punkter; ikke alene vil møde-oplysningerne blive gemt på brugernes egne (krypterede) telefoner, men systemet vil – i modsætning til Digitaliseringsstyrelsens – også fungere selv om app’en ikke er aktiv på telefonen.

Voldsom kritik

Regeringen havde egentlig planlagt at give States Serum Institut adgang til de mange data, der blev indsamlet, for at blive klogere på coronaen. Men dataindsamlingen vakte kritik fra blandt andet Dansk Folkeparti, Radikale, Enhedslisten og Konservative, ligesom mere end 300 forskere og eksperter i et åbent brev advarede mod systemet.

– Den app, vi får nu, er meget bedre, end det, der lå i udkast tidligere. Nu får vi en app, der tager højde for dit privatliv, og borgerne kan have tillid til, at app’en ikke kommer til at blive brugt til alt mulige andre ting, siger Stinus Lindgreen, der er sundhedsordfører for De Radikale, til DR.

Smittestop-app’en skulle egentlig have været udgivet i april måned, men den er nu udskudt på ubestemt tid. Danmark er et af de første lande, der tilkendegiver, at de vil bruge Apple og Googles smittesporingssystem. I Norge, England og Frankrig arbejdes der stadig på individuelle løsninger, hvor alle data gemmes på en central server i hvert land.

Smittestop
Illustration af Apple og Google system.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.