×
Fremtidens HjemTophistorie

Robotplæneklippere kan automatisk øge biodiversiteten

Husqvarnas robotplæneklippere får ny funktion, der kan øge biodiversiteten i private haver, ved at lade græsset gro i udvalgte områder.

Det er ingen hemmelighed, at velfriserede haver og græsplæner ikke nødvendigvis gør noget godt for biodiversiteten. Det vil Husqvarna gøre noget ved og introducerer en funktion til en række af sine robotplæneklippere, som automatisk kan efterlade 10% af din græsplæne uberørt – til glæde for havens insekter.

De kalder funktionen Rewilding Mode, der er inspireret af EU’s regler til landmændende, som skal efterlade 5% af deres jord til formål, som gavner biodiversiteten.

Læs også: Husqvarna er klar med fremtidens robotplæneklipper

“Med Rewilding Mode vil vi sætte en ny standard for private haver. Vi håber, at funktionen kan være med til at ændre opfattelsen af, hvordan en perfekt græsplæne ser ud. Den trimmede plæne er stadig idealet – men suppleret med englignende, vilde områder”, fortæller Michael Schösser, der er salgsdirektør for Husqvarna Danmark. Han fortsætter:

“Vi skal passe på vores planet, og det gør vi bl.a. ved at skabe plads til bier og andre insekter. Når vi afsætter et areal af plænen til vildskab, er vi med til at bevare biodiversiteten. Med Rewilding Mode gør vi det let for haveejerne at etablere de vilde områder, der på sigt forhåbentligt bliver en naturlig del af enhver græsplæne.”

Vidste du at?

Private haver udgør et vigtigt levested for bestøvere og kan fylde mellem 20-30 % af byområderne i Europa. Hvis alle europæiske haveejere afsætter mindst 10 % af deres have til vildskab, vil dette areal svare til over 250 000 hektar eller omkring 4 gange størrelsen på Europas største naturreservat, Doñana Nationalpark.

Kilde: Husqvarna

Sådan fungerer det

Rewilding Mode benytter satelitter, som måler havens størrelse. Herefter beregner robotplæneklipperen automatisk 10% af plænens areal, som vil få lov at stå uberørt. Man vælger selv placeringen heraf, ligesom arealet kan gøres større og mindre.

“Rewilding Mode er ikke den mest avancerede funktion, vi har udviklet – men måske den vigtigste. Mange af os, der arbejder med produktinnovation, brænder for biodiversitet, og vi mener, at teknologien spiller en rolle i den sammenhæng. Vi håber, at resten af robotplæneklipper-branchen vil følge trop og også indføre Rewilding Mode i deres produkter”, siger Michael Schösser.

Rewilding Mode er tilgængelig for Automower®-robotplæneklipper-modellerne 405X, 415X og 435X AWD samt NERA-modellerne 430X NERA og 450X NERA, der er installeret med afgrænsningskabel. Der er i øjeblikket ca. 150.000 Husqvarna-robotplæneklippere på verdensplan, der understøtter den nye funktion.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.