×
Features

Sådan bliver din nye smartphone

Vil man vide, hvad det kommende år byder på af trends på mobilfronten, så er Mobile World Congress i Barcelona ikke til at komme udenom. Messen, der afholdes hvert år i slutningen af februar, er stedet, hvor Samsung, LG, Sony og flere andre af de toneangivende producenter viser de seneste mobile topmodeller frem. iNPUT var naturligvis til stede på messen og her får du et bud på de overordnede smartphone-trends, som 2016 kommer til at byde på.

Økosystemer
Siden 2008, hvor Apple lancerede den første app store til smartphones, er det blevet sværere at skifte mobiltelefon – eller rettere styresystem. Har man først giftet sig med Android, iOS eller Windows og brugt store summer på apps, tænker man sig om en ekstra gang inden man hopper over til et konkurrerende system. Samtidig bruges apps’ene til at trække kunder til de specifikke styresystemer – derfor har Microsoft så svært ved at få fodfæste med Windows på mobilen.

Sonys Xperia-udvidelser til mobilen (indrammede billeder) og LGs VR-brille og kameraudvidelse til LG G5.
Sonys Xperia-udvidelser til mobilen (indrammede billeder) og LGs VR-brille og kameraudvidelse til LG G5.

Den effekt elsker producenterne naturligvis, og de vil gerne gøre den endnu mere markant. Derfor har både Samsung, Sony og til dels LG lanceret et helt økosystem af tilbehørsprodukter, der udelukkende kan bruges med deres egne telefoner. Samsung har deres Gear VR-briller og 360-graders kamera. Sony går hele vejen med fem avancerede Xperia-produkter, der strækker sig over livsstilskameraer, robotter, projektorer og en virtuel assistent til øregangen. LG har en anden tilgang, idet de har lavet deres seneste topmodel modulær; og har man først investeret i bedre lyd eller kameraudvidelsen, vælger man nok også en kompatibel LG-mobil næste gang, der skal skiftes ud.

Modulære smartphones
Det er efterhånden et par år siden Google viste sit Projekt Ara frem til en måbende techverden; en telefonen hvor samtlige komponenter kunne skiftes ud efter behov. Helt så langt går LG ikke med deres nye G5, men de har dæleme ladet sig kraftigt inspirere. Således er G5’eren udstyret med et modul, der kan skiftes ud, så det forbedrer en specifik funktionalitet på mobilen. I første omgang præsenterede LG to nye udvidelsesmoduler, nemlig et musikmodul, der er lavet i samarbejde med danske Bang & Olufsen, samt et kameramodul.

Musikmodulet giver G5’eren en 32-bits D/A-converter, der gør den i stand til at afspille såkaldt hires-musik, der i kvalitet overgår cd-skiven. Kameraudvidelsen, LG CAM Plus Module, gør ikke kameraet bedre. Til gengæld giver det ekstra batterilevetid i form af et ekstra 1100 mAh-batteri, et håndtag og fire dedikerede kameraknapper, der gør det nemmere at betjene de avancerede kamerafunktioner.

Det er en interessant vej LG har valgt. Det gode er, at man ikke behøver at investere i udvidelserne. Man køber en yderst kapabel smartphone med LG G5, men hvis man vil mere, har man muligheden. Spændende, om der i løbet af året kommer en “basisudgave”, der måske ikke just er en tom skal, men markant simplere og billigere end G5, som også vil kunne udvides med tilkøbsmoduler. Hvis det slår igennem åbner der sig et helt nyt marked for tilbehør.

Skærme, der altid er tændt
2016_0418_alwayson“Always-on”-skærmteknologien blev introduceret i stor skala på smartwatches, hvor man skulle kunne se klokkeslettet uden ventetid. Nu flytter den også over på de store skærme på mobiltelefonerne. Både Samsung og LG har always-on på henholdsvis Galaxy S7 og G5.

I begge tilfælde er det udvalgte informationer, der altid er synlige på skærmene, nemlig tid, dato og udvalgte beskeder. Nærmest som skærmskåneren på en computer. Samsung hævder, at always-on skærmen bare bruger 1 procent af batteriet i løbet af en dag.

Virtual Reality
Lige gyldigt hvor man kiggede hen på Mobile World Congress, var der fokus på virtual reality. Samsung nærmest dedikerede sin Galaxy S7-lancering til teknologien med præsentation baseret på vr-briller og en gæsteoptræden af selveste Mark Zuckerberg, der fortalte om hvordan Facebook vil forsøge at gøre vr-teknologien social. Samsungs Gear VR-briller kunne afprøves af alle besøgende via en kolossal forlystelse på Samsungs stand – og Gear VR er da også de indtil videre mest avancerede af slagsen. Samtidig kunne Samsung vise et splinternyt 360-graders kamera, der kan levere virtual reality-oplevelser fra ferien.

På Samsungs stand kunne man få en virtual reality-oplevelse i denne kolossale forlystelse.
På Samsungs stand kunne man få en virtual reality-oplevelse i denne kolossale forlystelse.

LG har også snittet sit eget vr-headset i form af LG 360 VR, et letvægstheadset, der – modsat Samsungs løsning – ikke kræver at du bærer mobilen på næsen, men kan beholde den i lommen. Tilslutningen foregår ved hjælp af et USB-C-stik. Brillerne kan vise indhold fra LG’s eget nye LG 360 Cam og fra alle Google Cardboard-kompatible apps.

HTC havde ikke nye smartphones på bordet, men benyttede Mobile World Congress til at vise sine seneste fremskridt med HTC Vive, der ligner det hidtil mest avancerede virtual reality-sæt, idet det også kan registrere når du bevæger dig. Det sker via to medfølgende sensorer, der omdanner rummet til en virtuel legeplads. I alle de øvrige vr-løsninger – også den højt besungne Oculus Rift fra Facebook – er man fikseret til et specifikt sted; det er nærmest som at sidde bundet til en kontorstol og dreje rundt.

Bedre kameraer

Sonys seneste Exmor RS-billedsensor ses over linealen.
Sonys seneste Exmor RS-billedsensor ses over linealen.
Nå, ja, kameraerne udvikler sig naturligvis kolossalt – som de har gjort de seneste år. Sony driver udviklingen, da de leverer kameraet til en hel række smartphones – blandt andet iPhone og Huawei – og i år præsenterede japanerne deres nye 22,5 megapixel Exmor RS-billedsensor, der samler en række avancerede funktioner i en enkelt chip. IMX318, som den hedder, rummer både hybrid autofokus og en indbygget tre-akset digital billedstabilisering. Det er første gang, det er opnået i en chip på denne størrelse. Sony siger, at de er klar til at levere chippen i løbet af maj måned, så der er en mikroskopisk chance for, at den når iPhone 7 og de kommende Huawei-modeller.

Denne artikel har tidligere været bragt i iNPUT #37

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.