×
TeknologiTophistorie

Sådan lytter du til Apple Music Lossless – og det har du brug for

Til juni kommer Apple Music Lossless med Dolby Atmos. Men hvilke enheder får egentlig fordele af det? Vi har lavet en oversigt.

Mandag afslørede Apple, at der åbnes for både lossless og Dolby Atmos på Apple Music i løbet af juni måned. Endda uden at det koster ekstra, som det ellers er tilfældet hos konkurenterne. Der er dog en del forvirring om, hvilke hovedtelefoner og enheder, der kan udnytte den bedre lyd – og det har vi forsøgt at danne et overblik over.

Men først lidt mere om forbedringerne. Der kommer to. Først og fremmest kommer der bedre kvalitet på musikken i form af Losless. Desuden kommer der Rumlig Lyd på en række albums via Dolby Atmos – det er i bund og grund surroundlyd på musik og det er ret fantastisk. Tidal har tilbudt det i et stykke tid.

Apple Music Losless er en forbedring af streamingkvaliteten. Allerede i juni er 20 millioner numre konverteret til Lossless, lover Apple, men de planlægger at 75 millioner numre konverteres over tid.

Kvaliteten på Apple Music Losless starter ved 16-bit/44,1kHz, hvilket svarer til CD-kvalitet, og går op til 24-bit/48kHz. Til de virkelig audiofile kommer der også en Hi-Res Lossless, der går helt op til 24-bit/192kHz. Men, denne høje kvalitet kan ikke afspilles på Apples egne enheder. Den kan slet ikke afspilles trådløst via eksempelvis Bluetooth, da båndbredden simpelthen ikke er stor nok.

For at gøre forvirringen total, kan ikke engang Apples egne – og pænt dyre – AirPods Max håndtere Lossless. Men de kan håndtere Rumlig Lyd via Dolby Atmos. Vil du kunne nyde Hi-Res Lossless, overhovedet, kræver det en ekstern DAC (digital audio conveter).

Her er en oversigt:

 • Lossless: Virker ikke over Bluetooth. Kræver hovedtelefoner med kabel til den afspillende enhed.
 • Hi-Res Lossless: Kablede hovedtelefoner, forbundet til en ekstern DAC.
 • Rumlig Lyd via Dolby Atmos: Alle AirPods-modeller med Apples W1 eller H1-chip. Alle Dolby Atmos kompatible soundbars, der er koblet til et Apple TV (eksempelvis Sonos Arc).

Apples egne højttalere, HomePod og HomePod mini, kan heller ikke afspille Apple Music Losless. Rumlig Lyd vil derimod være tilgængelige på kompatible Mac-computere.

Stadig forvirret? Forståeligt. Her er en mere uddybende oversigt:

Hovedtelefoner der kan afspille Rumlig Lyd med Dolby Atmos

 • AirPods
 • AirPods Pro
 • AirPods Max

Hovedtelefoner fra andre producenter kan også bruges, men her aktiveres Rumlig Lyd ikke automatisk. I stedet skal man gå ind under Indstillinger –> Musik –> Lyd, og aktivere Dolby Atmos.

Apple-enheder der kan afspille Losless

Har du en af nedenstående enheder – eller en nyere model – og har du hentet den seneste udgave af styresystemet, kan du afspille Apple Music Lossless.

 • iPhone 7
 • iPad Pro 12,9-tommer (3. generation)
 • iPad Pro 11-tommer
 • iPad (6 generation)
 • iPad Air (3 generation)
 • iPad mini (5 generation)
 • MacBook Pro (2018)

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.