×
HovedtelefonerTophistorie

Anmeldelse: Apple AirPods Max

Apple leverer - igen - på de vigtigste parametre for et godt produkt i en kategori - deres AirPods Max er i en klasse for sig.

Apple udvider langsomt, men sikkert, deres portefølje af hovedtelefoner. Deres “almindelige” AirPods blev en enorm succes, og deres Pro udgave var på alle måder en forbedring. Med de nye AirPods Max tager de det sidste skridt for at have et komplet sæt af produkter i kategorien, og lad mig starte med at sige, at jeg har lidt blandede følelser omkring enkelte dele af produktet – men til gengæld gør Apple samtidig det, de er allerbedst til; de har lavet et headset der på de områder, hvor det reelt betyder noget, slår konkurrenterne. Men lad os tage et af mine forbehold først.

Underligt design

Design er en svær ting at anmelde, fordi det jo er en totalt individuel ting om man synes noget er pænt eller ej. Personligt foretrækker jeg mange af de andre producenters design – B&O H95 og Shure 50 for eksempel – og jeg synes ikke, AirPods Max er specielt kønne. De underlige, afrundede firkantede kopper ser lidt klodsede ud, og materialet er ikke det kønneste – selv i den relativt afdæmpede Space Grey, jeg har fået til test. Jeg kunne forestille mig, at de ville være lidt… Vilde? I grøn.

Jeg ved heller ikke, om jeg synes om designet på bøjlen, der er lavet i en slags “mesh” – altså et netmateriale. Men Apples hensigt er tydeligvis at sørge for, at bøjlen – og dermed hele headsettet – trykker ned på hovedet. Og nu, hvor jeg har brugt headsettet i nogle dage må jeg bare sige, at det fungerer.

I forhold til det overordnede design skal siges, at jeg heller ikke synes særligt godt om de oprindelige AirPods, så i det mindste er Apple konsekvente i ikke at ramme min smag. Men når jeg har snakket med folk om designet på AirPods Max har langt de fleste til gengæld ikke været i tvivl: De synes, de er super pæne. Så jeg vil i stedet for at tale om designet som i udseende, tale om designet i kvalitet. Og når det kommer til byggekvalitet er der ingen over og ingen ved siden af Apple. Det skulle da lige være B&O, for H95 er virkelig et lækket headset. Men AirPods føles bare grundsolide og lækre at holde på. Jeg kunne godt ønske mig, at de kunne foldes lidt mere sammen, og jeg ved ikke helt, om jeg er fan af den lidt mærkelige case der følger med. (Jo, det ved jeg godt, at jeg IKKE er. Den er decideret grim, men den gør trods alt, hvad den skal.)

Forbilledlig installation

Ligesom de andre AirPods er det let at gå til installationen. Du skal have iOS 14.3 installeret – det er faktisk MEGET vigtigt, ellers kan telefonen ikke genkende dine nye hovedtelefoner – men har du det, dukker AirPods Max automatisk op og du kan starte opsætningen, som dog reelt ikke er meget andet end at sige ja tak, så klarer softwaren stort set resten selv. Efterfølgende får du så en lille visuel pop-up hver gang headsettet tilsluttes.

Er det der et etui?

For at tilslutte og få den fine lille animation skal du naturligvis tage AirPods ud af deres etui. Apples designafdeling har igen fået lov at lege med, hvordan sådan et skal se ud, for i stedet for at kunne folde headsettet sammen og putte det i et lukket etui, så skal det i stedet i noget der minder om et stykke foldet plastik, der så smyger sig rundt om de to kopper. Selve bøjlen stikker ud, og headsettet fylder ikke bare det samme, men en smule mere. Det er en… Anderledes… Tilgang? Her ved jeg altså heller ikke rigtigt, om jeg helt bliver fan – i hvert fald føles det som om mine AirPods til næsten 5.000 kr. ikke rigtigt er særligt godt beskyttet. (Ja, altså, der ER jo ikke mine, så jeg er ikke så bekymret, men alligevel!)

Det gode ved etuiet er, at det har en indbygget magnet der gør, at når headsettet placeres i det, lukker det ned i en ultrastrømbesparende tilstand. Og netop batterilevetiden er der til gengæld slet ikke noget i vejen med.

Batterilevetid i absolut verdensklasse

Batterilevetid på et headset er måske ikke HELT så vigtigt som på mobiltelefonen – men det er alligevel irriterende at løbe tør for strøm på en lang togtur eller midt i en film. Derfor er det rart, når producenterne virkelig gør noget for at opdatere batterilevetiden på deres produkter – og det må man sige, at Apple har gjort. Jeg pakkede AirPods Max ud af deres pap for fem dage siden – og de har endnu ikke været sat til opladeren! Det på trods af, at de faktisk altid er tændt (de har ikke en on/off knap overhovedet). Jeg har hørt omkring 5-6 timers musik, set to film og talt i telefon i dem i i hvert fald 3-4 timer. Hele tiden med Active Noise Cancelling slået til. Og dertil kommer så stand-by tiden, og skal jeg være ærlig har de ofte bare ligget – uden at være i etuiet – og har derfor været forbundet til telefonen i mange, mange timer. Det der er sindssygt er så, at de STADIG er på 52%?!?! Jeg kan ikke begynde at forklare, hvordan det overhovedet kan lade sig gøre. Men det er vanvittigt godt. Apple havde selv sagt omkring 20 timer med ANC slået til – og det tror jeg faktisk sagtens, AirPods kan overgå. I hvert fald kommer der til at gå en uge med ret flittig brug før jeg overhovedet behøver at tænke på at oplade dem. Det er imponerende.

Genial betjening

På forhånd var jeg en smule bekymret for, hvad jeg ville synes om den “digitale krone”, Apple har taget med fra Apple Watch og placeret ovenpå AirPods Max. Men jo mere jeg har brugt dem, jo bedre har jeg faktisk synes, det har fungeret. Og efter tre dage er jeg solgt; det er meget mere intuitivt end touch som mange bruger, og endda lettere at gå til end knapper.

Softwaremæssigt er der ikke så mange valgmuligheder; du kan slå støjreduktion til/fra og vælge hvordan de fysiske knapper reagerer. Der er desværre ikke, som det ellers var rygtedes, en manuel equalizer, så det er ikke muligt at ændre på, hvordan lyden sammensættes. Apples holdning er tydeligvis, at det har deres algoritme fint styr på uden at du behøver at blande dig.

Generelt er det altså superlet at kontrollere alt hvad hovedtelefonerne gør, og i vanlig Apple stil er det elegant integreret i styresystemet på både iOS og Mac. Har du en Android må du tage til takke med de helt basale bluetooth indstillinger. Men det er tydeligt, at AirPods Max er beregnet til Apple produkter – og ikke andet.

Lydkvalitet i den bedre ende

Hvis du er totalt feinschmecker indenfor hifi vil et sæt hovedtelefoner i denne klasse nok ikke være gode nok til dig. Men er du blot på jagt efter rigtigt god lyd, ja så får du faktisk det her. Der er en veldefineret dynamik og du vil aldrig føle, at musik bliver “tiltet” imod for meget eller for lidt af enten bas eller diskant. Jeg har lyttet til lidt af hvert indenfor forskellige genrer, og hvor eksempelvis Beats altid har haft fordele indenfor house/techno og tilsvarende genrer, så er AirPods Max betydeligt mere alsidige. Selv en strygerkvartet – som ellers sagtens kan være svær at gengive så den lyder rigtig – lyder aldeles som den skal.

Når det kommer til at gengive eksempelvis film og tv, så er der virkelig en oplevelse i vente hvis du bruger hovedtelefonerne til at se noget, der har Dolby Atmos. Jeg har set Mandalorian med dem på, og for første gang må jeg sige, at oplevelsen overstiger det jeg kan få med mit Sonos hjemmebiosetup på mange måder. Placeringen af lyden, rumfølelsen, er simpelthen uforlignelig. Man dukker sig når rumskibe flyver hen over hovedet på en, og al tale og effekter står voldsomt veldefineret og afbalanceret. Det er en fryd.

Skørt god noise cancelling

Noise cancelling er en af de ting, der virkelig betyder noget når du eksempelvis skal på en lang flyvetur – du ved, når det engang sker igen. At kunne lukke støjen ude i flyet, eller bussen eller toget, betyder ret meget for en fredelig tur. Og jeg har haft AirPods på i metroen i København og på strøget/Vesterbrogade, og jeg må sige at jeg faktisk vist aldrig har hørt en mere overbevisende effekt. Der er nærmest skræmmende stille, hvis man har ANC på og ikke hører musik. Bevares, høje lyde – som børneskrig – kommer stadig igennem, men faktisk gør det fysiske design der slutter meget tæt, at det heller ikke engang er overvældende, hvor mange af de højeste lyde, der kommer igennem. Og de dybe lyde er helt udelukket. Det er virkelig en bedrift, og Apple har da også pralet grundigt med deres utallige mikrofoner der sørger for netop noise cancelling. De slår meget, meget let konkurrenterne fra B&O og Shure, og hvis du troede at Bose var kongen af NC, så kan det være, du lige skal give AirPods Max et forsøg – det er virkelig vildt.

En anden, og relateret ting, er kvaliteten ved samtaler. Selv på gaden med masser af støj og vind har jeg kunnet føre en samtale uden at få det mindste brok fra modtageren (Ikke engang min mor, der ellers nok skal sige til). Faktisk har ingen på noget tidspunkt spurgt, om jeg har et headset på, og det i sig selv er et enormt kvalitetsstempel. Her slår Apple altså stort set ALLE konkurrenter, så vidt jeg kan bedømme.

Så skal sparegrisen slagtes. Igen.

Apple er ikke kendt for billige produkter, men der er dog som regel en eller anden form for sammenhæng i det, en slags mening i galskaben. Det er der for så vidt også denne gang, men for faen, altså; AirPods Max koster 4.799 kr. Set i forhold til eksempelvis B&O’s H95, så ved vi jo godt, at B&O prissætter deres produkter højt, men H95 leverer altså også et lydniveau en del over, hvad Apple kan klare med AirPods Max. Ville jeg normalt tænke. Men lydkvaliteten er efterhånden blevet blot en enkelt ud af mange komponenter der skal til for at sammensætte et godt headset, og Apple har virkelig fat i den lange ende når det kommer til Noise Cancelling, batterilevetid, betjening og samtalekvalitet. Og når jeg lægger til og trækker fra ender jeg alligevel med at måtte overgive mig og indrømme, at AirPods Max er et af de bedste headsets på markedet lige nu. Hvis du er Apple-bruger. Hvis du har en anden telefon/PC/tablet, så ville jeg nok vælge noget andet.

Apple AirPods Max

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

4.799 kr.

Apple leverer - igen - på de vigtigste parametre for et godt produkt i en kategori - deres AirPods Max er i en klasse for sig.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.