TeknologiTophistorie

TDC har stadig det bedste mobilnetværk

De danske mobilnetværk er generelt gode, men den bedste oplevelse får man hos TDC, konkluderer Teknologisk Institut i en ny undersøgelse.

For intet mindre end syvende år i træk konkluderer Teknologisk Institut, at TDC har Danmarks bedste mobilnetværk. TDC leverer endda “en markant bedre samlet mobilnetværksoplevelse end Telenor, 3 og Telia” står der i rapporten.

Det er dog i dataoverførsel, forskellene mellem selskaberne skal findes. Bruger man primært telefonen til almindelige samtaler, er det stort set lige gyldigt hvilket selskab, man vælger. Teknologisk Institut fremhæver da også, at TDC som det eneste teleselskab har et landsdækkende og fuldt udbygget 5G-netværk med 99,3 procent adgang.

Det bedre 5G-netværk har simpelthen øget afstande til konkurrenterne, når det handler om at levere “den gode mobilnetværksoplevelse”. Det skal dog siges, at den er defineret af TDC Net selv. Det er nemlig dem, der betaler Teknologisk Institut for at lave undersøgelsen hvert år.

Den gode mobilnetværksoplevelse er af TDC Net defineret som

 • 30 sekunder fejlfri mobiltelefonsamtale.
 • 10 MB download indenfor 8 sekunder.
 • 10 MB upload indenfor 15 sekunder.
 • 60 sekunder DR TV uden buffering-ventetid.
bedste mobilnetværk
(Kilde: Teknologisk Institut).

5G-netværkene vokser

En interessant grafik fra rapporten, er dækningkortet fra de fire teleselskaber. Her kan man se, at hvor TDC sidste år var nærmest alene med 5G, så er især teleselskabet 3 kommet med i år. Der var adgang til 5G-netværk via 3 på 55,4 procent af målepunkterne. Sidste år var det på bare 0,6 af punkterne.

I øvrigt leverer Telia og Telenor begge 5G på 28 procent af punkterne, hvilket ikke er så sært, da de deler netværk.

Dækningen i henholdsvis 2022 og 2021 (træk med slider for at sammenligne).

Undersøgelsen er foretaget på 576 målesteder, fordelt i et 10 x 10 km net over hele Danmark. Tætheden for målingerne er fordoblet i de større byer, da større bygninger kan påvirke dækningen lokalt. Målestederne er valgt af Teknologisk Institut uden kendskab/hensyntagen til antenneplaceringer.

Resume af undersøgelsen …

 • TDC Net har på landsplan og i de enkelte regioner en markant bedre samlet mobilnetværksoplevelse end Telenor, 3 og Telia.
 • TDC Net har på landsplan 90% fejlfri mobilnetværksoplevelse Telenor og 3 har på landsplan 66% fejlfri og Telia har 63% fejlfri mobilnetværksoplevelse.
 • Der er klar fremgang for alle teleselskaber i 2022-undersøgelsen i forhold til 2021-undersøgelsen. Dette ses tydeligst i hurtigere download- og upload-tider og mere fejlfri download og upload.
 • TDC Net har på landsplan og i de enkelte regioner hurtigere og mere fejlfri download og upload end Telenor, Telia og 3. TDC Net download er på landsplan 1,7 sekunder hurtigere og 19% mere fejlfri. Upload er 2,9 sekunder hurtigere og 11% mere fejlfri.
 • Almindelige mobiltelefonsamtaler er tæt på fejlfri. Der er ikke statistisk målbare forskelle mellem TDC Net, Telenor, Telia og 3. Forskelle i forhold til tidligere undersøgelser kan bero på statistiske tilfældigheder.
 • TDC Net har 99,7% fejlfri videostreaming med 5G mobiltelefon. Telenor 98,3%, Telia 97,6% og 3 har 98,3% fejlfri videostreaming. En væsentlig forklaring på den lille spredning mellem teleselskaberne er, at app’en tilpasser billedkvaliteten i forhold til den downloadhastighed, der er til rådighed.
 • TDC Net har som eneste teleselskab et landsdækkende og fuldt udbygget 5G netværk med 99,3% adgang. De øvrige teleselskaber er i en opbygningsfase. 3 har 55% og Telenor og Telia 28% adgang til 5G.

Hele undersøgelsen kan hentes her (PDF, åbner i ny fane).

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.