×
TeknologiTophistorie

Telia har slukket for 3G-netværket

Telia har slukket for de sidste stykker 3G-netværk og dermed også slukket for et stort stykke af historien om mobiltelefoner i Danmark.

Et stykke dansk mobilhistorie er sluttet. Telia har nemlig slukket for de sidste stykker af 3G-netværket. Udfasning af gammel teknologi – det man kalder legacy – er en vigtig faktor for Telia. Ved at fjerne det udtjente 3G-udstyr kan det samlede mobilnetværk gøres mere simpelt, driftsikkert og effektivt.

– Siden vi lancerede 3G er der løbet meget vand gennem åen – eller data igennem netværket, om man vil. Med udfasningen af 3G vil vi i stedet at kunne bruge båndbredden og frekvenserne til udbygning af 4G- og 5G-netværket, der er kendetegnet ved bl.a. større kapacitet, hastighed, stabilitet, sikkerhed og energieffektivitet, siger Telia Danmarks teknologidirektør Daniel Askeroth.

Han blev oprindeligt selv ansat til at stå for at planlægge udrulningen af 3G-netværket for Telia i Danmark. Dengang, tilbage i starten af nullerne, var meget anderledes. Dengang det supersoniske passagerfly Concorde stadig fløj over Atlanten, Netflix var baseret på at sende DVD’er med posten, og det sidste nye design-ikon på mobilfronten hed Motorola Razr. Smartphones, som vi kender dem i dag, fandtes ikke.

Desuden var det nyeste netværk til mobiltelefoner 3G. Hastigheden lå under en enkelt Mbps i begyndelsen – og det var hurtigt.

– 3G var reelt en smagsprøve på fremtiden. Netværket var med til at vise det kæmpe potentiale, som mobiltelefoner havde. Og da de rigtige smartphones og 4G-netværkene kom nogle år senere, fik teknologien virkelig luft under vingerne, for kunderne havde allerede fået en klar ide om, hvad vi kunne bruge mobilteknologien til via 3G-netværket, siger Daniel Askeroth.

På 5G-netværket kan hastigheden nå 1.000 Mbps. Altså 1.000 gange hurtigere end det, som 3G i sin tid kunne præstere.

Fakta om Telias mobilnetværk

  • Telias mobilnetværk består af mere end 4.300 mobilsites. Netværket ejes i fællesskab af Telia og Telenor.
  • Med udfasningen af 3G består mobilnetværket af 2G, 4G og 5G teknologi. 4G delen af netværket er igennem en massiv opgradering der foretages samtidig med, at 5G teknologien rulles ud i hele netværket
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.