×
Fremtidens HjemTophistorie

Test: WiZ Spacesense – WiFi som bevægelsessensor

WiZ har opdateret deres smartbelysning med en ny sensorteknologi, der bruger WiFi til at registrere bevægelse. Vi har afprøvet Spacesense.

Signify, som er selskabet bag Philips Hue, sælger også smartlys under brandet WiZ. Det er WiFi-tilkoblede pærer og lamper, som ingen hub kræver, men blot skal kobles på dit eksisterende trådløse netværk.

Forleden inviterede WiZ til præsentation af en ny og banebrydende feature til deres produkter. Den slags har man jo hørt så ofte før, uden at få forventningerne helt indfriet, men her skulle vise sig at være reelle nyheder under solen. WiZ kunne nemlig fremvise en ny feature til deres eksisterende lysprodukter i form af Spacesense.

Fakta om Spacesense

  • Fungerer med alle WiZ-lyskilder på WiFi udgivet siden midt-2021
  • WiZ arbejder henimod at understøtte Bluetooth-enheder udgivet før ovennævnte
  • Når Matter udgives vil det være understøttet
  • Spacesense bliver tilgængeligt i slut september/start oktober

Kort sagt, så dækker Spacesense over muligheden for at bruge WiFi som bevægelsessensor. Det er nemlig sådan, at vi “forstyrrer” det trådløse netværk, når vi bevæger os rundt i vores hjem. De forstyrrelser kan man via kunstig intelligens lære at opfange og skelne fra andre forstyrrelser. I smartlys giver brugen af den teknologi virkelig god mening. Træd ind i et rum og dine lys ved du er der – men uden eksterne sensorer.

Dét lyder næsten for godt til at være sandt. For at kunne teste om det er tilfældet, så har WiZ sørget for at vi har fået tidlig adgang til funktionen. Virker det så eller er det blot en gimmick?

Opsætning gav hovedbrud

Det korte svar er, ja. Og endda ganske pålideligt. Men inden da, så skulle opsætningen klares. Det sker i den kommende WiZ V2-app og kræver minimum to understøttede lyskilder i det samme rum. Herefter skal guiden blot følges, for at få gang i Spacesense. Her løb jeg ind i første, og eneste, reelle udfordring. Jeg har et WiFi mesh-system, med to enheder. Da jeg koblede lyskilderne fra WiZ til, så var de tilfældigvis blevet tilsluttet hver sin. Det gav en ikke helt tydelig fejlmelding ved opsætningen. Jeg kunne derfor efter nogen tids hovedbrud nå frem til, at jeg i app’en til mit mesh-system, skulle “binde” de to lyskilder til samme mesh-enhed. Da det var sket, så fløj opsætningen lige igennem.

Det er dårligt noget man kan klandre WiZ for, hvorfor min eneste anke må være, at teksten der meddelte om fejlen, ikke var til megen hjælp. Under opsætningen skal man forlade rummet hvor lysene er installeret, hvor systemet imens på et par minutter kalibrerer Spacesense. Herefter kan der justeres på parametre som følsomhed og hvor længe der skal gå, før lysene slukker, hvis der ingen aktivitet måtte være.

Test af Spacesense

I en helt uvidenskabelig test, så foretog jeg opsætningen og indstillede følsomheden, så hele rummet var dækket. Herefter gik jeg i første test ét skridt ind i rummet og i anden test ind i midten af rummet. Det gjorde jeg ti gange for hver, for at få en fornemmelse af hvor pålideligt Spacesense egentlig er. Resultatet blev som følger.

Træder ét skridt ind i rummet

💡💡💡💡❌💡💡❌❌💡 (7/10)

Går ind i midten af rummet

💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡 (10/10)

Som ovenstående viser, så er Spacesense absolut i stand til at registrere bevægelser. Testen, hvor jeg blot træder ét skridt ind i rummet, er bestemt at presse citronen, da man kun lige er i periferien af det område, hvor der analyseres på forstyrrelser i WiFi-signalet. Samtidig, så bliver den førnævnte kunstige intelligens klogere med tiden, og bliver derfor bedre til at registrere at man befinder sig i rummet.

Udover testen, så har lysene været opsat i kontoret i knap 14 dage og det er sket ganske få gange, at lyset ikke er tændt som forventet. I andre tilfælde er tændingen sket med en mindre forsinkelse. Begge dele vil jeg absolut ikke afskrive systemet på i dets nuværende stadie.

Hvis dette er første bud på brug af WiFi som bevægelsessensor, så bliver det interessant at se, hvor producenterne kan tage det hen i fremtiden.

Sammen med Spacesense, så lancerede WiZ samtidig en række nye lyskilder. Spacesense forventes at udrulle via en app-opdatering senere i september eller i starten af oktober.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.