TeknologiTophistorie

Tidligere ansat hævder at Facebook bevidst dræner mobilens batteri

En tidligere ansat har anlagt sag mod Meta. Han hævder, at Facebook app'en med vilje dræner batteriet på brugernes mobiltelefoner.

Apps fra Meta, deriblandt Facebook og Instagram, kan i længere tid have drænet mobiltelefonens batteri for strøm. Det mener i hvert fald en tidligere ansat, der tidligere i januar lagde sag an mod selskabet. Det fortæller The Register.

George Hayward var ansat hos Meta mellem 2019 og 2022 og arbejde med blandt andet batterieffektivitet. Ifølge søgsmålet fik han en fyreseddel fordi han nægtede at deltage i såkaldt “negativ testning” af Messenger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et dokument, der påstås at være et internt Meta-dokument kaldet “Running Thoughtful Negative Tests”, definerer virksomheden denne praksis som “en metode, der måler påvirkning ved bevidst at forringe brugeroplevelser”.

Meta ville, ifølge Hayward, undersøge hvordan dårlig batterilevetid ville påvirke brugen af Messenger og andre Mata-apps.

De negative tests handlier dog ikke kun om batteridræning. Ifølge et af bevisnotaterne skal Meta blandt andet også have fiflet med den tid, det tager fra en bruger klikker på et link, indtil indholdet bliver hentet i Facebook app’en. Dette for at se, om tidsforsinkelsen gør, at brugeren i mindre eller større omfang er tilbøjelig til at efterlade en kommentar ved opslaget.

I samme notat er der også en liste over fordele og ulemper ved sådanne negative tests. Her fremgår det, de forringede indlæsningstider kan have langsigtede, negative konsekvenser for brugerengagementet. Se nedenfor.

Facebook

Den ældste negative test, der omtales i retsdokumenterne, er fra Instagram i 2016. Det føres som bevis for, at Metas fiflerier har stået på i årevis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har trukket sagen tilbage

Seks dage efter at Hayward indsendte dokumenterne til retten i New York, trak han sagen tilbage. Angiveligt fordi Meta mindede den tidligere medarbejder om, at hans kontrakt kræver, at eventuelt uenigheder skal afgøres ved en voldgift. Sagen kan altså ikke tages op af det statslige retssystem.

Voldgiftsretten er en parallel ret, hvor virksomheder kan få afgjort en given uenighed ved lukkede retsmøder. I en voldgiftsag er der som regel udpeget tre dommere, som skal afgøre sagen. Heraf er to af parterne udpeget af virksomhederne selv, mens den tredje oftest er udpeget af domstolene.

The Register bad Meta om en kommentar til påstandene. Svaret var: “Hr. Haywards påstande er uden berettigelse”.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.