ElbilerTophistorie

Video: Hyundai Ioniq 5 – den første køretur

iNPUT har været i Valencia for at prøvekøre årets vel nok mest ventede elbil, nemlig Hyundai Ioniq 5. Her kan se en video med vores indtryk ...

Der er vel næppe nogen anden elbil, der er så spændt ventet som Hyundai Ioniq 5. Den koreanske bil har ikke alene et anderledes – og fedt synes denne skriverkarl – kantet design, den har også rasende hurtig opladning af batteriet og så er den forholdsvis billig, når man ser på, hvad man får for pengene.

Hyundai inviterede iNPUT til Spanien for at prøvekøren krabaten. Her var der mulighed for at køre fem timer i og omkring smukke Valencia og prøve bilens evner af – mine indtryk kan du se i videoen nedenfor.

Men lad mig bare afsløre, at Hyundai Ioniq 5 med garanti kommer til at ruske op i elbilsmarkedet herhjemme. De første leveringer er så småt begyndt og Hyundai Danmark har på forhånd solgt 500 af de mere end tusinde eksemplarer der forventes til landet i år. Køberne bliver næppe skuffede.

Ioniq 5 har en akselafstand på voldsomme tre meter og det giver god plads indenfor, hvor der både er loungeforsæder (med lægstøtter!) og flytbar midterkonsol, ligesom bagsæderne kan justeres elektrisk både i længde og ryghældning.

Hvem nævnte rækkeviddeangst?

Men det, der virkelig gør en forskel, er den nye platform fra Hyundai/Kia-partnerskabet. E-GMP, som den hedder, er skabt til elbiler og Ioniq 5 er den første E-GMP-model på vejene. Platformen tilbyder lynhurtig opladning af højspændingsbatteriet takket være en spænding på op til 800 volt. Det er dobbelt op i forhold til stort set alle andre elbiler på markedet. Under de rette forhold kan der fyldes 100 kilometers kørsel på batteriet på bare fem minutter – og en opladning på 10 til 80 procent tager bare 18 minutter.

Og den hurtige opladning skyldes altså ikke et lille batteri. Det er på (op til) 72,6 kWh netto og giver en rækkevidde på op til 480 kilometer ifølge WLTP. Med den kombi har Ioniq 5 potentiale til at kurere selv de værste tilfælde af rækkeviddeangst.

Det var desværre ikke muligt at afprøve opladningen under prøvekørslen, men i løbet af foråret har test fra Norge og video fra en tysk Youtuber vist, at Hyundai holder, hvad de lover.

Proppet med teknologi

Samtidig er Hyundai Ioniq 5 fyldt til bristepunktet med teknologi. Den har naturligvis adaptiv fartpilot, aktiv blind spot og en automatisk nødbremse der kan genkende fodgængere og cyklister og foretage undvigemanøvrer, hvis det er nødvendigt. Den har kameraer på alle sider og viser eksempelvis hvad der sker på vejen bag dig, når du blinker til højre eller venstre. Det er en ret fed feature. Og så fås den i øvrigt med et såkaldt solar-tag, der leverer strøm til bilens 12-volt batteri, så hverken radio eller klimaanlæg slider på højspændingsbatteriet.

Som sagt har de første danskere allerede fået udleveret bilen, men hen over sommerferien bliver de sidste forudbestillinger leveret. Den kommer til Danmark med to batteristørrelser og tre udstyrsvarianter (Essential, Advanced og Ultimate), med priser fra 320.000 til 425.000 kroner.

VARIANTHESTEKRÆFTERRÆKKEVIDDEPRIS
Hyundai Ioniq 5 Essential (58 kWt)170 hk384 km319.995 kr.
Hyundai Ioniq 5 Advanced (58 kWt)170 hk384 km349.995 kr.
Hyundai Ioniq 5 Essential (72,6 kWt)217 hk481 km339.995 kr.
Hyundai Ioniq 5 Advanced (72,6 kWt)217 hk481 km374.995 kr.
Hyundai Ioniq 5 Ultimate (72,6 kWt)217 hk481 km399.995 kr.
Hyundai Ioniq 5 Advanced (72,6 kWt) AWD306 hk460 km399.995 kr.
Hyundai Ioniq 5 Ultimate (72,6 kWt) AWD306 hk460 km424.995 kr.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.