×
Gadgets

Vild efter at få en iPhone X d. 3 november? Sådan er dine chancer

På næste fredag d. 3 november kan du – i teorien – købe en iPhone X. Eller rettere, du kan prøve, for der er voldsomt meget pres på Apple for at levere deres nye flagskib, og produktionsvanskeligheder har gjort det meget svært for det californiske firma at få produceret nok. Derfor kan det være en ganske stor opgave at få fat i en telefon. Men det er muligt.

Køen er rykket på nettet

I “gamle” dage (tænk 2010) var der enorme køer foran butikkerne ved iPhone lanceringer. Det gør sig ikke længere gældende, og det er ikke fordi salget eller interessen er blevet mindre – salget af flagskibene er faktisk steget. I stedet har især teleselskaberne gjort hvad de kunne for at få flyttet køen over på nettet. I dag starter forsalget af iPhone en uge før telefonen reelt kommer på gaden – og de første modtager så telefonen med posten på lanceringsdagen. Der er historier om folk, der har siddet på en klapstol på gaden foran deres hus hele dagen for ikke at misse pakkeposten.

Den dag hvor forsalget åbner – i iPhone X’s tilfælde i morgen kl. 09.01 – kan du på operatørernes hjemmeside købe en telefon, som altså så bliver leveret ugen efter. Men her opstår problemerne; der er så få telefoner, at du virkelig skal være hurtig på tasterne for at være 100% sikker på, at du er en af de første der på næste fredag kan stå med en funklende ny iPhone X i hånden. Men hvordan optimerer du så chancen for at det sker?

Skriv dig op flere steder?

Du kan jo overveje, om det kan være værd at blive skrevet op flere steder. De forskellige operatører og forhandlere får forskellige mængder telefoner – og ingen (andre end Apple, naturligvis) har et overblik over, hvem der har fået hvor mange. Hvis du er uheldig og skriver dig op hos en operatør, der har fået meget få iPhones til salg kan du ikke umiddelbart se det, når du bestiller – men du vil måske bare få at vide, at leveringstiden er op til 2 eller endda 4 uger – selv hvis du bestiller kl. 09.03 i morgen tidlig. Du kan jo så overveje at lægge bestillinger hos flere operatører.

Det lyder lidt groft sådan at lægge bestillinger ind hos flere operatører. Hos Telia erkender pressechef Rasmus Avnskjold dog, at det sker at der er kunder der bestiller hos flere forskellige – for så simpelthen at afbestille når de har set hvor lang leveringstiden er, og derefter beholde den reservation, der er kortest leveringstid på.

“Det kan vi jo ikke gøre så meget ved – og reglerne er meget simple: Man har 14 dages returret, så man kan bare slette sin bestilling igen. Hvis det sker er der jo bare en anden, der rykker op i køen,” siger Rasmus Avnskjold.

Tricket her kræver, at du kan se hvor lang leveringstiden er, og det er ikke alle steder der deler ud af den oplysning – af åbenlyse grunde. Ofte vil forhandleren desuden kræve betaling forud – så hvis du vil bestille hos flere skal du altså have en del penge på kontoen, eftersom iPhone X starter med en pris omkring de 9.000 kr. Du får naturligvis pengene igen hvis du afbestiller – men det ændrer jo ikke på, at der skal være dækning på kontoen ved bestillingerne.

Gå ned i butikken

Hvis din leveringstid er meget senere end fredag d. 3 november kan du også overveje, om du vil stille dig i kø foran en forhandler. Heller ikke her er der nogen måde at vide, hvor det giver mest mening; den enkelte forhandler vælger selv, hvor mange telefoner, de vil fordele til butikkerne. Generelt er det sådan, at er har forhandlerne fået rigtigt mange telefoner, bliver de fordelt ud til alle butikker – har de fået få vil de eventuelt blot give nogle til deres flagskibsbutikker.  Forvent, at de største udbydere – Yousee, Telia, 3 og Telenor – har flest telefoner i deres flagskibsbutikker. Desværre betyder det også, at der ofte kan være meget lange køer til netop de butikker.

Hos forhandlere som Power vælger man slet ikke at have et fysisk salg d. 3 november.

“Det er ikke rimeligt overfor dem, der reelt set har bestilt en vare i forsalg. Og desuden vil der være alt for mange, der går forgæves for når der er så begrænsede mængder af en specifik vare vil der være mange der bliver skuffede og har stået i kø uden grund. Hvis vi i forvejen fortæller, at vi har 20 enheder – ja, så kan folk jo godt tælle, og så står der kun 20. Men jeg forstår godt, at især teleselskaber gerne vil skabe noget hype om nye telefoner – men deres butikker ligger ofte også meget bedre i forhold til at gøre den slags,” siger Mogens Betzer der er salg- og marketingsdirektør ved Power.

Som du måske kan lure af vores artikel her bliver det ikke let at få en telefon om en uge, og det bedste råd er stadig at sidde klar ved tasterne i morgen kl. 09.01. Held og lykke!

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.