Features

Sådan bliver dit smartphone-kamera i 2019

Vi vover pelsen og giver et bud på, hvordan udviklingen af smartphone-kameraer bliver i 2019.

Kameraet er blevet en meget væsentlig parameter, når vi vælger vores nye smartphone – og der sker syvmileskridt i udviklingen i disse år. En smartphone-mellemmodel fra 2018 tager bedre billeder end en topmodel fra 2016 – og kan endda ofte konkurrere mod topmodeller fra 2017.

I 2018 skete der massive forbedringer i kvaliteten af billeder; primært takket være tre trends: Dobbelte kamerasystemer, kunstig intelligens, der kunne vurdere motivet og muligheden for at skyde flere billeder og samle dem til det bedst mulige.

Men hvad sker der med dit smartphone-kamera i 2019? Vi har kigget på rygterne og giver et bud …

2019 – Flere linser

Fire linser er åbenbart ikke nok; der bliver med stor sandsynlighed flere af dem i 2019. Der er allerede lækket billeder af Nokias kommende smartphone med fem kameraer på bagsiden. Ifølge rygterne vil de fem linser håndtere telefoto, sort/hvid, farve og multi-linse pixel-syntese. 

LG har desuden fået to patenter, der giver henholdsvis syv og 16 linser på mobiltelefonen. Sidstnævnte kan optage video i tandem. Med den udvikling varer det ikke længe førend bagsiden af vores mobiltelefoner ligner spyflueøjne.

LG’s kamera med 16 linser. Foto: USPTO.

Mængden af megapixel er ikke afgørende for kameraerts kvalitet, men alligevel fortsætter megapixel-ræset ufortrødent. Honor og Xiaomi har begge planer om at lancere mobiltelefoner med 48-megapixel kameraer næste år. Fair nok; så kan billederne printes i plakatstørrelse. Men i virkeligheden er sensorens størrelse, linsens kvalitet og telefonens billedbehandling de vigtige parametre, når et kameras kvalitet skal bedømmes.

3D-sensorer og Augmented Reality

I de seneste to iPhone-generationer har Apple benyttet 3D-sensorer på frontkameraet til Face Unlock og Animoji-funktionen, men den flytter sandsynligvis også om på bagside-kameraet. Ifølge rygterne vil de kommende Samsung Galaxy S10-varianter være udrustet med en Time-Of-Flight (ToF) sensor der kan måle afstand og dybde. 

Samtidig hævder Bloomberg at kinesiske Huawei næste år vil lancere en smartphone, der kan skyde 3D-billeder.

De forbedrede 3D-kameraer vil naturligvis betyde alverden for Augmented Reality-teknologien, så vi forhåbentlig kan bevæge os videre fra animerede emojis og ”stickers”. Eksempelvis kunne det være fedt med en funktion, der kunne omdanne objekter i den virkelige verden til 3D-objekter. 

Kunstig intelligens og portrætter

Huawei er gået foran i udviklingen af kunstig intelligens til mobiltelefonen, men på kameraet er AI-teknologien primært blevet brugt til at fastslå, hvad kameraet peger på – og så indstille kameraet (eksponering, farve og hvidbalance) til at skyde det bedste billede. På det seneste bruges AI’en, på nogle telefoner, også til at skyde serier af billeder og sætte dem sammen til det optimale billede. 

Ofte har den kunstige intelligens dog været alt for aggressiv – det gælder blandt andet visse automatiske selfie-funktioner, der nærmest omdanner huden til voks. Det næste logiske skridt må blive at give os brugere en mulighed for at justere på efterbehandlingen af billederne – på samme måde som man kan indstille dybdeskarpheden på portrætfotos.

Flere brugere mente, at efterbehandlingen på iPhone XS var alt for aggressiv. Foto: Ivan Mehta.

Videoforbedringer

De seneste år har smartphone-producenterne har brugt al krudtet på billeder frem for video. Apple har godt nok givet de nye iPhones mulighed for videolydoptagelser i stereo og Google har introduceret Fuse Video Stabilization i Pixel-telefonerne, men det er bagateller i forhold til den udvikling, der er sket med smartphone-kameraet.

Heldigvis ser der ud til at ske lidt i 2019. Qualcomms nye Snapdragon 855 gør det muligt for smartphone-kameraer at optage video i 4K HDR, ligesom der er portræt-modus i videooptagelser. Samsungs nye Exynos-chip understøtter video i 8K med op til 30 billeder i sekundet og 4K-video med op til 150 billeder i sekundet.

Hvilke smartphone-kamera-funktioner og -forbedringer ser du mest frem til i 2019? Del det med os i kommentarfeltet herunder.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.