×
TeknologiTophistorie

25 år med Bluetooth fejres i Jelling

Bluetooth fejres med en fest og internationalt besøg af stifterne i den lille jyske by, hvorfra Harald Blåtand regerede.

Når Bluetooth i oktober har 25-års jubilæum, fejres det ”hjemme” på museet Kongernes Jelling med et særligt to dages event under navnet Bluetooth is coming home. For både navn og logo stammer fra den danske vikingekonge Harald Blåtand, der regerede fra Jelling.

Her mødes 1.000 år gammel vikingehistorie med 25 års teknologihistorie. Det bliver med internationalt besøg fra en gruppe af Bluetooths ”founding members” fra USA, Sverige og Holland.

Jubilæet markeres med åbningen af en særudstilling i Jelling, der forbinder den gamle vikingekonge med den moderne teknologi. Og med et to-dages ’hackathon’, hvor der skal findes nye måder at fortælle historie på via Bluetooth.

– Vi fejrer den innovative kong Blåtand og ser, hvad Bluetooth har gjort for os de sidste 25 år, og om vi kan kombinere de to til nye løsninger fremover. Det kunne for eksempel være, vi skal lave området omkring Jellingstenen til ét stort escape room, der via Bluetooth giver børn og unge en fornemmelse af verdensarvens betydning, siger museumschef Morten Teilmann-Jørgensen.

Desuden vil der være en eksklusiv vikingefest, samt arrangementer for børn og voksne. Afsluttende vil der være en stor Bluetooth Evening i Spektrum Vejle.

Den amerikanske ingeniør Jim Kardach fra Intel kom på navnet efter at have læst en bog om vikingerne. Især fortællingen om Harald Blåtand, der samlede Danmark og Norge, fik Jim Kardach til at tænke på den trådløse teknologi, han var med til at skabe sidst i 1990’erne. Bluetooth blev nemlig omtalt som en slags ’fredsaftale’ mellem teknologi-giganterne, idet de enedes om at bruge samme teknologi i stedet for at opfinde hver deres.

Efter inspiration fra et foto af den store Jellingsten lavede Jim Kardach en tegning af runestenens Kristusfigur (som han fejlagtigt troede var Harald Blåtand). Han placerede en mobiltelefon i den ene hånd og en bærbar PC i den anden.

Andre store teknologivirksomheder kom til, og i 1998 blev Bluetooth Special Interest Group dannet. Organisationen har i dag næsten 40.000 medlemsvirksomheder i hele verden, der alle bruger teknologien i deres produkter.

Det lille blå logo er Harald Blåtands to initialer skrevet med runer og lagt ovenpå hinanden. H for Harald og B for Blåtand.

Læs også: Verdens første batteriløse Bluetooth-chip henter strøm via luften.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.