Det danske teleselskab TDC har nu officielt forladt dansk ejerskab. Med salget af de sidste aktieandele fra pensionsselskaberne PFA, PKA og ATP, bliver den australske kapitalfond Macquarie Asset Management eneejer af TDC Group – og dermed også af mobilnettet, Nuuday, Telmore og de øvrige datterselskaber.
Macquarie har siden 2018 delt ejerskabet med de danske pensionskasser, men med den nye aftale overtager fonden hele virksomheden. Salget markerer et historisk skifte, hvor det nationale teleselskab – som tidligere har været statsejet og betragtet som en samfundsbærende infrastruktur – nu er fuldt ud på udenlandske hænder.
TDC Group blev i 2019 delt op i to enheder:
- TDC NET – som står for infrastrukturen (fibernet, mobilmaster mv.).
- Nuuday – som er kundevendt og består af brands som:
- YouSee
- Telmore
- TDC Erhverv
- Hiper
- Relatel
- NetDesign
Med salget af TDC Group betyder det altså, at alt fra mobilnetværk og fiberkabler til kundevendte tjenester som Telmore og YouSee nu ligger i hænderne på en udenlandsk kapitalfond. Det gælder også netværksinfrastrukturen i Nuuday, som driver centrale dele af landets digitale kommunikation.
Overdragelsen kræver stadig myndighedernes godkendelse, men hvis alt går som planlagt, forventes ejerskiftet at være fuldendt ved årets udgang.
Macquarie Asset Management er ikke en ukendt størrelse i Europa – og heller ikke uden kritik. Fonden ejer allerede en lang række infrastrukturelle aktiver som datacentre og mobilnet i blandt andet Polen og Italien.
Men den australske kapitalfond har tidligere været centrum for adskillige kontroverser, fortæller DR Nyheder. I Storbritannien fik fonden tilnavnet “vampyr-kænguruen” i forbindelse med salget af det britiske vandselskab Thames Water, som ifølge kritikere blev tømt for værdi under Macquaries ejerskab. Og i en verserende sag om udbyttesvindel i Europa har omkring 100 tidligere og nuværende ansatte været under efterforskning for milliardstore skattefiduser – en sag, der endnu ikke er afsluttet.
Herhjemme har Macquarie også været på kant med skattemyndighederne. Under fondens ejerskab af Københavns Lufthavn blev der sendt udbytter via selskaber i Luxembourg og Bermuda – en konstruktion, der ifølge Østre Landsret skulle have udløst dansk skat. Lufthavnens holdingselskab blev i 2023 dømt til at betale 187 millioner kroner til den danske stat.