I 2016 smed Apple lidt af en bombe i markedet for trådløse hovedtelefoner: De lancerede et par små, hvide dimser der ikke lignede noget, vi havde set før – og på det tidspunkt var jeg, langt fra, tilfreds med designet som du kan læse i min anmeldelse her. Det er altså snart ti år siden, og siden da har jeg – ligesom de fleste andre – vænnet mig til designet på AirPods. De HAR en stilk der stikker ud af øret på millioner af mennesker, men som det altid sker så bliver det man ser hver dag til det normale, og flere af konkurrenterne har faktisk taget netop det design til sig og har lavet hovedtelefoner der ligner. AirPods er blevet standarden for trådløs lyd, og nu kommer så AirPods 4. Og det er en opdatering, der faktisk har bunker af nyheder, selv om designet ligner sig selv.
Samme design med små ændringer For første gang nogensinde kommer AirPods i to udgaver: En med, og en uden aktiv støjdæmpning. Begge udgaver ligner ved første øjekast de “gamle” AirPods 3, som igen ligner version 1 og 2. Men der er faktisk en del forskelle fra tidligere generationer. I første omgang er oplader etuiet blevet en smule mindre, og dioden er blevet skjult – den er der stadig, men kan kun ses når den er tændt. Herunder ses etuiet fra AirPods 3 (TV) vs. AirPods 4 (TH)
Det er dog også muligt at se forskel på de to generationer når man kigger direkte på hovedtelefonerne – udskæringerne er simpelthen anderledes. Herunder AirPods 3 (TH) ved siden af AirPods 4 (TV).
Selve hovedtelefonerne har ca. samme form og mål – men der er dog en del små forskelle, som det ses ret tydeligt på billedet her. I praksis er der ikke voldsom forskel på pasformen, omend det føles som om, der alligevel er sket noget (det er der også), for selv om jeg har forskellig størrelse øregange (det har de fleste faktisk), og tidligere har valgt AirPods Pro fordi jeg så har brugt to forskellige gels, så må jeg sige at de nye AirPods 4 faktisk sidder en smule bedre fast, også i det øre hvor de ellers havde en tendens til at falde ud.
Stilken der stikker ud af øret ser en lille smule mindre ud – omend den reelt er nogenlunde samme størrelse. Men jo mindre den bliver jo bedre, set fra min stol – jeg bliver aldrig rigtigt fan af “tandbørstehovedet”. Men som sagt har jeg vænnet mig til det, og det irriterer mig ikke så meget som det har gjort tidligere. Ikke desto mindre er det rart, at det bliver mindre.
En anden ting der har ændret sig er, at AirPods nu, ligesom resten af Apples line-up med ganske få undtagelser, er skiftet til USB-C. Hvis du har en nyere iPhone vil du altså nu kunne lade både den, din Mac/PC og en iPad med samme lader og kabel som du kan lade AirPods med. Har du en trådløs lader kan etuiet også lades med den – det kan både være MagSafe og den lille udgave der følger med Apple Watch. Der er altså rig mulighed for at oplade de nye AirPods med et hav af forskellige Apple ladere – minus naturligvis den “gamle” Lightning.
Let opsætning og betjening Som vi efterhånden er blevet vant til fra Apple, så er installationen af AirPods forbilledlig. Åben låget på etuiet og hold det tæt på din iPhone eller iPad, så finder den automatisk AirPods’ene og begynder opsætning. Lettere kan det simpelthen ikke gøres.
Betjeningen er også ganske let og der er ikke meget, du kan indstille – igen, meget Apple. Du starter og stopper musikken ved at trykke på stilken på den ene hovedtelefon, og kan skippe et nummer ved at trykke to gange.
Går du i indstillinger for de nye AirPods er der faktisk ikke meget at rode med, ligesom de selv holder sig opdateret. I helt klassisk Apple-stil får du simpelthen bare ikke mulighederne, for Apple “ved bedst”. Og for langt, langt de fleste brugere er det for så vidt også helt fint at lade det hele styre uden selv at skulle bakse med at installere firmware og andre tekniske ting – som de fleste alligevel glemmer. Nemt og praktisk har altid været det, Apple er gået efter når det kommer til den slags, og det går stadigvæk helt fint.
Lydkvaliteten får et kæmpe løft I forhold til, at der er tale om et “open Ear” headset, hvor lyden udefra kan slippe ind uden de store problemer, så har AirPods i alle tre tidligere generationer faktisk haft ganske udmærket lydkvalitet. Med version 4 får de dog det største løft siden lanceringen. Det er en blanding af et mere raffineret design og helt ny indmad der gør forskellen.
Dybe bastoner er blevet betydeligt mere veldefinerede, det gælder faktisk langt det meste af lydbilledet, for musik lyder simpelthen bedre på stort set alle måder. Diskant er mere skarp uden at blive forvrænget og skifter man direkte imellem de to versioner af AirPods – 3 og 4 – vil man generelt føle at det er betydeligt mere behageligt at lytte til version 4.
AirPods 4 har fået den nyeste version af Apples egen H2 chip. Det er blandt andet derfor lydkvaliteten er blevet bedre, men den nye chip gør meget mere end det; eksempelvis kan du nu svare på et telefonopkald blot ved at nikke eller ryste på hovedet. Det er praktisk når du har hænderne fulde. Samtidig er lydkvaliteten ved opkald generelt blevet betydeligt bedre, og modtagere af opkald vil kunne høre dig bedre under svære omstændigheder med meget larm i baggrunden. Faktisk har jeg stået i en lufthavn med udkald og masser af larm i baggrunden – modtageren kunne stort set ikke høre at jeg ikke sad alene hjemme i stuen. Imponerende.
Aktiv støjdæmpning Som nævnt er der to forskellige versioner af AirPods 4; en med og en uden aktiv støjdæmpning – ANC (Active Noise Cancelling). Det er faktisk lidt af en bedrift at bygge ANC ind i et design som AirPods, især når det så rent faktisk virker så ganske imponerende som det er tilfældet her. Faktisk må jeg sige, at det nærmest kan blive så meget, at det kan virke en smule “tungt” – altså at støjdæmpningen er så kraftig, at det kan virke lidt indelukket. Jeg har prøvet at få et par andre til at prøve det, og det er åbenbart forskelligt fra person til person, hvor kraftig den følelse er, så du kan altså være heldig at det føles helt rigtigt – og uheldig, hvis det føles lidt trykkende. Ikke desto mindre er det en enormt god effekt, og selv om det ikke er i nærheden af, hvad AirPods Pro kan levere, så er det stadig en mærkbar forskel på støjniveau fra omgivelserne. I et fly leverer AirPods 4 en god effekt på især den dybe rumlen fra flyets motorer, til gengæld er effekten på eksempelvis snak og lyde fra højttalerne tanke begrænset. Men hører du musik eller ser du film på hovedtelefonerne er der altså garanti for en noget bedre oplevelse.
Forbedret batterilevetid Apple lover 4 timers batterilevetid på en opladning med ANC slået til – og 5 timer uden. I praksis er det faktisk ganske præcist, for jeg har fået lige over 5 timer med musik (på 70% lydstyrke) og 4,5 timer med film ved lidt højere lydstyrke og ANC slået til. Apples vurdering virker altså endda en smule konservativ, så du bliver ikke skuffet over batterilevetiden hvis du går efter de fire timer.
Skal du opgradere? Det altid store spørgsmål når der dukker et nyt produkt op er, om du skal opgradere. I udgangspunktet er mit umiddelbare svar… Tjah. Hvis du har et par gamle AirPods 1 eller 2 kan det godt være en mulighed at give dem videre til en værdigt trængende og så hoppe på AirPods 4. Men har du AirPods 3 er det en mere speget affære, for det er stadig et ganske imponerende sæt hovedtelefoner. Og ligemeget hvad er 1.199 kr. stadig en udskrivning for de fleste, omend det er ekstremt rimeligt for den imponerende teknologi du får for pengene.
Hvis du føler du har behov for aktiv støjdæmpning – for eksempel hvis du bruger dit headset hver eneste dag i bus eller tog hvor der er en del larm – kan det godt give mening at hoppe på den opdaterede version af AirPods med ANC. Godt nok koster de 400 kr. mere end uden ANC, altså 1.599 – men det er absolut det værd hvis du ofte befinder dig i støjende omgivelser.
Og i hvert fald; når dine gamle AirPods dør (eller, måske mere realistisk hvis du er som mig, bliver væk), er der ingen vej udenom, og så vil de nye AirPods være en fornøjelse at opgradere til.
Design
Betjening
Lydkvalitet
Funktioner
Pris
Fra 1.199 kr. AirPods 4 leverer bedre pasform, bedre lydkvalitet, ny funktionalitet og - på den ene model - aktiv støjdæmpning. Generelt er der meget at komme efter ved at opgradere.