×
GadgetsMobil og tablets

Anmeldelse: Samsung Tab S3

Samsung har indtil videre kæmpet en ulige kamp for at vinde markedsandele på det Apple-dominerede tablet-marked. Ikke nok med, at Apple sidder tungt på flæsket, mængden af flæsk er støt faldende efterhånden som markedet er blevet mættet. Hvor Apple med deres nye iPad (Som vi har anmeldt her) forsøger at nå et “billigere” niveau og dermed måske også et andet segment, går Samsung i den modsatte retning; de vil nu i kamp med Apples iPad Pro serie (vi har anmeldt iPad Pro 9,7″ her) – og i det første slag hedder Samsungs udfordrer altså Tab S3, der i øvrigt koster over 5.000 kr. selv i den billigste udgave.

Byggekvalitet og design helt i front

Samsung er kendt for at bygge rigtigt god hardware, og det er så absolut også tilfældet for Tab S3. Den føles ekstremt solid, og man kan simpelthen mærke, at det er kram. Samtidig er det en pæn tablet, for så vidt man kan tale om det; det er jo reelt set bare en stor skærm. Men bagsiden har fået et mere “Samsung”-agtigt look end forgængeren Tab S2 , der havde en gummi-bagside. Nu er det glas – i vores testmodel, den sorte af slagsen. Det ser lækkert ud, og giver tabletten et eksklusivt look. Rammen er metal, og tilsammen giver de gode materialer en følelse af, at Tab S3 er kvalitet hele vejen rundt. Vi kunne dog godt være en smule bange for, at bagsiden med dens glas er mere udsat end eksempelvis de metalbagsider, Apple bruger.

4 højttalere giver fantastisk lyd

Samsung har lært mere end bare prisniveau fra Apples Pro serie; de har også tilføjet en hel bunke højttalere, ligesom man får på iPad Pro. Der er en placeret i hvert hjørne, og ligesom iPad finder Tab S3 selv ud af, hvordan tabletten er konfigureret og orienterer lyden efter det, så brugeren får den bedst mulige opevelse. Og – igen ligesom med iPad – fungerer det mere end almindeligt godt. Hvad enten man holder tabletten i “tv-mode” på langs eller på højkant, så får man glimrende lyd ud af den – hvilket er perfekt, hvis den skal gøre det ud for soveværelses-tv. Og hvis lyden ikke har overbevist dig om det, så skal billedet nok gøre det.

Bedste skærm på en tablet nogensinde

Som sædvanlig kan Samsung noget på skærme, konkurrenterne bare ikke kan. Ikke engang Apple (Oftest fordi det ER Samsung skærme, der sidder i Apple enheder). Samsungs AMOLED skærme er lækre, og på Tab S3 har de endda fået et ekstra flueben i listen over teknologier; HDR (High Dynamic Range). Når man ser HDR materiale på Tab S3 forstår man hvorfor producenterne slår hårdt på det. Desværre er der et enkelt stort problem: Der findes stort set ikke HDR materiale tilgængeligt. Vi har måttet tage til takke med Samsungs eget testmateriale, som naturligvis ser voldsomt godt ud. Men vi har altså ikke kunnet teste, hvor godt HDR ser ud når det har fundet vej til almindelige tv-serier eller film.
Samsung bruger standarden HDR10, der ikke er den bedste standard – Dolby Vision er noget bedre. Men HDR10 forventes at få stor opbakning fordi det er gratis at bruge. Under alle omstændigheder vil HDR være en kæmpe forbedring over SDR. Kontrasten er enorm og generelt står billedet enormt godt – og det gør sig også gældende for SDR materiale på den lækre AMOLED skærm.

Halvgammel processor er ikke et reelt problem – endnu!

Processoren der driver S3 er den samme, der sidder i sidste års top Android telefoner, nemlig en Snapdragon 820. Det kunne godt lyde som om, det ville være en lille katastrofe at bygge en halvgammel processor ind i en spritny tablet – især, når man så vælger at tage over 5.000 kr. for herligheden efterfølgende. I praksis virker S3 dog ganske hurtig, og vi har på intet tidspunkt oplevet decideret lag. Heller ikke i nye 3D spil, der ellers belaster systemet væsentligt. Ydelsen er altså ganske okay når man kører de programmer man kan finde på Google Play i dag – men det er stadig et kritikpunkt, at der mangler noget “headroom” – Samsung burde kaste den nyeste hardware i deres nyeste tablet for at gøre den mere fremtidssikker. Men det er formentlig, trods alt, et spørgsmål om at holde prisen nede. Under alle omstændigheder er det ikke et reelt problem for nuværende.

God batterilevetid trækker op

Egentlig er batteriet i Tab S3 mindre end det, Apple har fået plads til i deres iPad Pro. Ikke desto mindre er batterilevetiden faktisk ganske hæderlig. Vi kan afspille video i ca. 11 timer med lysstyrken i skærmen sat til 75% – hvilket er alt nok til at se, hvad der foregår hvis man eksempelvis sidder i et fly (hvis man lukker for vinduet i dagtimer, altså) og det er nogenlunde det samme, som vi kan få ud af vores iPad Pro. Opladning tager, som det altid gør med en tablet, ret lang tid. Fra 0 til 100 procent klarer vi på lige over tre timer med den medfølgende hurtiglader. Heldigvis er Samsung flinke til at lade alle hurtigladere fungere med deres tablets og telefoner (hvilket ellers ikke er standard), så hvis du har en hurtiglader til din telefon fra en anden fabrikant er chancen for, at den virker med Tab S3 nogenlunde fornuftig. Og ja, vi ved godt at nogen vil sige, at man “kun” skal bruge opladeren, der følger med apparatet. Men helt ærligt, hvad er så pointen med at lave en standard? I realiteten vil forbrugerne bruge de ladere, der passer i stikket – og det er producenternes opgave at sørge for, at det er muligt – og det har Samsung altså gjort – så kudos for det, Samsung.

Pennen følger med

En god detalje ved Tab S3 er, at Samsungs S Pen følger med i kassen (I modsætning til Apples Pencil, som skal købes seperat.) Oven i købet er det faktisk en ganske brugbar pen, der er mere end almindeligt præcis. Den skal heller ikke lades op, som det er tilfældes med Apple Pencil. De to medfølgende apps der kan bruges med pennen er Pen.Up og Notes, hvor notes nok for de fleste er den mest brugbare. På pennen sidder en knap, der får en menu op på tabletten med forskellige muligheder – blandt andet kan du oversætte tekst eller zoome. Vores største problem med pennen er – i øvrigt igen ligesom med Apple Pencil – at den ikke kan “dokkes” i tabletten – den kan altså alt for let blive væk. Men en god og præcis pen er en dejlig tilføjelse til en tablet – hvis altså man husker at bruge den.

Svagheden hedder Android

Ligegyldigt hvor meget vi gerne vil elske Tab S3, og ligegyldigt hvor god hardware, Samsung bygger, så er Android stadig en halvsløj oplevelse på en tablet – også i version 7.0, som er den Tab S3 er udrustet med. På mobiltelefoner fungerer systemet efterhånden næsten lige så godt som iOS, hvilket gør at hardwaren kan betyde at en telefon med Android samlet set kan være bedre end en iPhone. Men på tablets har iOS stadig et ganske markant forspring – simpelthen fordi apps er så utroligt meget bedre på iOS end på Android. Selve Samsungs ændringer til Android, kaldet Samsung Experience (Det, der før hed TouchWiz) fungerer faktisk udmærket, og skulle du have lyst kan du jo altid ændre din “starter” så du får det som du vil have (Se vores guide her.) Menuerne er til at finde, og faktisk ser det også ret hæderligt ud, omend det er irriterende, at app ikoner får en hvid boks omkring sig fordi de ikke passer til Samsungs ide om ikon-form. Men alt andet lige fungerer systemet godt.

Men 3. parts udviklere kan godt være lidt tunge at danse med – især når de kan se, at der er mange flere og meget mere engagerede brugere på iOS platformen. Derfor kommer apps altid senere til tablets på Android, og de er ofte dårligere kvalitet.

Alt dette rammer desværre Samsungs Tab S3. Selv om tabletten på stort set alle måder er fabelagtig – design, skærm, lyd – ja, så er det problematisk, at styresystemet simpelthen mangler det sidste. Ikke desto mindre er Tab S3 det klart bedste bud på en Android tablet vi har set – nogensinde.

 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.