I dag, den 19. marts, er det International Sleep Day, eller International Søvndag. Det er dagen, hvor der bør være fokus på sovevaner, for søvnen holder os sunde — både mentalt og fysisk. For lidt søvn giver risiko for både overvægt, hjerte-kar-sygdomme, diabetes og en lidt højere dødelighed. Ja, faktisk har en undersøgelse fra 2012 vist, at A-mennesker simpelthen tjener mere. Så der er god fornuft i at være opmærksom på søvnen.
Igennem de seneste par måneder har jeg sovet med Withings Sleep Analyzer under topmadrassen, for at forsøge at få overblik og styr på min søvn, og den lille sladrehank har gjort mig opmærksom på en ting eller too, jeg ikke havde nogen ide om i forvejen. Eksempelvis kan denne nye udgave gøre opmærksom på søvnabnø, som 10-20 procent af alle 30-60-årige lider af i en eller anden form.
Men hvorfor investere 1.200 kroner i Withings Smart Analyzer, når mangen et smartwatch i forvejen kan fortælle om søvnmønstre? Ud over muligheden for at opdage søvnapnø har Withings Sleep Analyzer en anden stor fordel: Den kræver ikke, at man sover med hverken ur eller andre enheder på. Når Withings Sleep Analyzer er placeret på madrassen, kan du i virkeligheden glemme alt om den.
Samtidig er Sleep Analyzer så følsom, at den uden problemer kan placeres under en topmadras eller endog en springmadras.
Enkel opsætning – mange data
Opsætningen er rasende enkel. Som andre Withings-enheder, fungerer Sleep Analyzer sammen med Health Mate app’en, der kan hentes til både Android og iPhone. App’en finder selv Sleep Analyzer og kører derefter en kort opsætning igennem. Den forklarer ligeledes hvordan enheden virker og hvordan den bedst placeres under madressen. Herefter kaliberes Sleep Analyzer automatisk, så den tilpasser sig madrassens tykkelse. Voila. Alt er klar.
Informationerne om søvnen leveres automatisk til Health Mate hver gang du står ud af sengen. Her præsenteres du for en daglig søvnscore med en karakter mellem 0 og 100. Scoren er beregnet ud fra forskellige parametre, såsom længden af søvnen, eventuelle afbrydelser og hvor lang tid det tog for dig at falde i søvn. Den måler endda din puls hele natten igennem. En farvekodet oversigt sladrer om de forskellige søvnstadier (dyb, let og REM-søvn) i løbet af natten.
Der er masser af data, man kan dykke ned i og man kan endda trykke sig videre ind på de enkelte parametre og få yderligere informationer – eksempelvis præcis hvor mange timer og procent af søvnen du har sovet REM-søvn. Heldigvis er de mange data præsenteret ret overskueligt, så de væsentlige info er nemme at få fat på.
Data kan, naturligvis, også deles med både Apple Sundhed og Google Fit, så de kan sættes ind i en større kontekst. Eneste aber dabai er faktisk, at Health Mate app’en ikke findes på dansk.
Men det, der virkelig får Withings Sleep Analyzer til at skille sig ud, er muligheden for at måle snorken og søvnapnø. Withings hævder endda, at apnø-funktionen er “medical grade”, men den er altså ikke godkendt på det niveau i Danmark.
Apnø-episoder tælles i løbet af natten og alt efter antal indekseres de i mild, moderat eller alvorlig apnø. Har du moderat eller alvorlig apnø anbefaler app’en, at du opsøger en læge. Der er også mulighed for at køre to forskellige spørgeskemaer igennem direkte i app’en, hvis du er bekymret for dine apnø-målinger (Epworth Sleepiness Test og STOP-Bang Screening Test).
Under alle omstændigheder er det en rigtig god funktion at få med – og som skærmbilederne ovenfor afslører, så lider jeg af moderat apnø. Det var jeg ikke klar over inden jeg fik installeret Withings Sleep Analyzer.
Kan ikke skelne mellem søvn og hygge
Sleep Analyzer fungerer helt automatisk. Den samler informationer hver eneste gang, du lægger sig i sengen, og sender dem til mobilen når du står op. Det er på samme tid både en befrielse og en ulempe, Det er rart at man ikke skal bekymre sig om enheden overhovedet, men samtidig har den problemer med at skelne, om man har lagt sig for at sove eller bare hygger med en bog i sengen. Det “mudrer” den samlede søvnscore, da alle timer i sengen tæller med.
Eksempelvis får man at vide, at det har taget for lang tid at falde i søvn, hvis man vælger at læse en times tid inden lyset slukkes – og det trækker scoren ned. Det er godt nok muligt at redigere manuelt i søvninformationerne, men man kan udelukkende ændre de tidspunkter man faldt i søvn og vågnede igen.
Den er, naturligvis, også følsom overfor andre personer i sengen. Eksempelvis slog min apnø ud i det røde felt de første dage, men det skyldtes at min datter sov ved min side. De nætter, hun tilbragte i egen seng, faldt apnø-alarmen markant.
Apropos alarm, så har Sleep Analyzer desværre ikke indbygget “brummer”. En sådan ville kunne bruges både som morgenalarm og til at få brugeren til at vende sig, hvis der måles snorken. Men så er der et par gode ideer til næste version …
iNPUT mener …
På trods af unøjagtighederne tøver jeg ikke med at anbefale Withings Sleep Analyzer. Det er mit indtryk, at den er forholdsvis præcis i sine målinger. Jeg får leveret et utal af data, men det overskuelige design i app’en gør, at jeg ikke føler mig overvældet af dem. Det er samtidig en kolossal fordel, at Sleep Analyzer bare virker, uden at man skal aktivere den eller bære en enhed under søvnen. Placer-og-glem.
Jeg har ikke kendskab til at andre søvnmålere, der kan levere så mange informationer om søvnen – slet ikke med søvnapnø inkluderet. Så taler vi nok også om en helt anden pris.
Withings Sleep Analyzer
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
1.199 kr.
Hvis du går op i selvmåling og ikke kræver medicinsk nøjagtighed, er der næppe nogen bedre søvnmåler på markedet.