×
Personlig pleje

Anmeldelse: Oral-B Genius X

Har en elektrisk tandbørste virkelig brug for kunstig intelligens? Nej, ikke til denne pris.

Her er julegaven til personen, der har alt. Fra personen, der har for mange penge. Oral-B Genius X er en elektrisk tandbørste, der ved hjælp af kunstig intelligens sladrer, hvis du ikke er grundig nok med rengøringen af tandsættet. Tandbørsten kobles til en mobiltelefon via Bluetooth og de indbyggede sensorer holder et vågent øje med, hvordan og hvor længe du børster de forskellige områder i munden. Er du for sløset, kommer børsten med advarsler og forslag i appen. Alt det lyder fint, men smilet stivner, når man kigger på prislappen – 1.799 kroner. For en tandbørste.

Tandbørsternes Rolls Royce

Designet efterlader ingen tvivl om, at Oral-B Genius X er tandbørsternes Rolls Royce. Anmeldereksemplaret er i en stilfuld sort, men tandbørsten fås også i en guldfarvet udgave, så pas på med at sende konen ud og købe den. Der medfølger flere stykker lækkert ekstraudstyr, såsom en ladestander med plads til fire børstehoveder og et ret stilfuldt rejseetui med plads til både tandbørsten og to børstehoveder.

Etuiet er desuden udrustet med et USB-stik, så det kan dublere som oplader til din mobiltelefon på rejsen. Det er godt tænkt. Inde i etuiet er der også plads til at stille telefonen, så du kan se skærmen, mens tænderne børstes.

En ting er dog ikke helt gennemtænkt: Appen kan udelukkende vise data i højformat, men skal man oplade mobilen, mens man børster tænderne, skal den lægges ned, så skærmen ses i bredformat.

Skaftet ligger rigtig godt i hånden; der er gods i det, uden at det føles tungt. Ned langs skaftet er der små lysende ikoner, der fortæller, hvilket af de mange programmer, man har valgt. Øverst har skaftet en lysende LED-ring, der lyser i en af ejeren bestemt farve. Det er smart, fordi forskellige brugere kan vælge forskellige farver og dermed blive advaret, hvis man er ved at stikke en anden ejers børstehovede i munden.

Der er endda en app, specielt udviklet til husstandens yngste beboere, hvor tandbørstningen gøres til et spil, der låser op for forskellige præmier – og laver timelapse-videoer af tandbørstningen.

Magien sker på mobilen

Apropos app, så er det naturligvis her alt magien sker. Der er mulighed for at teste, om din tandbørstning er grundig nok – eller du kan vælge at se i realtid, om hvert område i munden har fået den kærlighed, der kræves. Trykker du for hårdt, får du en advarsel. Børster du for kort tid, får du en reprimande.

Alle tænkelige data om din tandbørstning samles i appen, så der kan laves statistikker (se skærmbilleder nedenfor). Selv om Oral-B samler alle informationer om dine vaner med en tandbørste, så er de ikke meget for at slippe dataene til andre apps. Der er eksempelvis ikke nogen mulighed for at sende dataene videre til Apple Health, der ellers fungerer fint som aggregater for alle typer sundhedsdata. 

Oral-B Genius X har heller ikke nogen indbygget hukommelse, så hvis du ikke gider tænde for mobilen, så samles dataene ikke. Det giver misvisende “huller” i statistikkerne.

Oral-B Genius X
Eksempler på skærmbilleder fra Oral-B appen.

Mere bekymrende er det, at hele opsætningen giver mig en bange anelse om, at jeg ikke alene betaler en uhyrlig høj kontantpris for tandbørsten – jeg betaler også løbende med mine data. Oral-B kan uden tvivl få en fin ekstraindtægt, hvis de vælger at sælge alle mine – og andre brugeres – tandbørstevaner til tredjepart. I virkeligheden burde tandbørsten nærmere være billigere end andre af den årsag.

iNPUT mener …

Oral-B har lavet en ret gennemført tandbørste, der ikke alene er lækkert udført og har lækkert tilbehør, men også leverer den vare, den lover. Det er en god elektrisk tandbørste. Der er tænkt over tingene og selv poderne får fornyet tandbørste-oplevelsen via den specielle app.

Men: Selv om alle advarslerne, de gode råd og statistikkerne er både sjove og nyttige, så er de i min optik simpelthen ikke prisen værd. Jeg synes, at 1.800 kroner for en tandbørste er en uhyrlig pris. Og så er jeg bange for, at Oral-B får mere ud af, at den er udrustet med kunstig intelligens, end jeg og mine tænder gør.

Oral-B Genius X

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

1.799 kr.

Oral-B Genius X er en fremragende tandbørste, der leverer hvad den lover. Men den er himmelråbende dyr.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.