Mobil og tablets

Apple iPad 2018

Apples nyeste bud på en prisvenlig iPad er måske ikke nyskabende. Men til en pris under 2.800 kr. er det måske heller ikke nødvendigt?

Jeg elsker når teknologi bliver billigere. Det tv, der for nogle år siden kostede 70.000 kr. kan i dag købes for 10.000 kr. i Power eller Elgiganten. Og hver gang en ny teknologi bliver introduceret, er det i topmodellerne hvorefter den langsomt forplanter sig ned til de billigere modeller. Det er præcis det, vi nu ser med Apples nyeste iPad, der har fået nogle af de funktioner, der ellers har været forbeholdt Pro udgaven; især understøttelsen af Apple Pencil vil mange nok synes er en stor forbedring. Samtidig er prisen på den billigste udgave nu faldet til 2.799 kr. Men der findes naturligvis mange muligheder for at få mere hukommelse og 4G. Her er priserne:

WIFI, 32GB 2.799 kr.
WIFI, 128GB 3.499 kr.
WIFI+4G, 32GB 3.899kr.
WIFI+4G, 128GB 4.599 kr.

Vores anmelderudgave er den største udgave.

Designet er lidt forældet

Kigger man på de nye iPad Pro’er – og især den nye iPhone X – så er det tydeligt, at tendensen går imod tyndere og tyndere kanter på mobile enheder. På den nye billige iPad er der dog ikke skåret ned i denne afdeling; her er kanter for alle pengene. I realiteten er det nok ikke det store problem for de fleste, og egentlig er det rart nok at føle, at man ikke holder på skærmen. Men sammenlignet med iPad Pro 10,5″ virker det en smule bedaget. Men her skal også lige nævnes, at prisen for Pro starter på 5.599 kr. – altså et stykke over det dobbelte af den nye 2018 iPad. Der skal jo trods alt være noget, der retfærdiggør den prisforskel.

Nu med pen

Den største nyhed i den nye iPad i forhold til 2017 modellen er, at den nu understøtter Apple Pencil. Dermed bliver det muligt at tegne og tage noter med den. Ved lanceringen, der var meget fokuseret på undervisning, var det også et stort fokus, at især børn vil elske at bruge iPad med pennen. Desværre er der en hage – eller rettere 769 små hager, for en Apple Pencil koster 769 kr. Sammen med prisen selve tabletten ender vi altså på 3.568 kr. – og med et cover nærmer vi os 4.000 kr. Og så er vi der, hvor prisen er i nærheden af en regulær bærbar computer med en fornuftig ydelse. Dermed absolut ikke sagt, at det er et bedre valg – faktisk vil jeg mene, at de fleste sagtens kan klare sig med iPad’en og få en bedre oplevelse ud af det – men det er i hvert fald en overvejelse, man skal gøre sig.

Selve funktionaliteten med Pencil er udmærket. Når man skriver eller tegner på skærmen føles det ret naturligt, selv om der stadig er ret langt til følelsen af at skrive på “rigtigt” papir. Men hvis man tager noter, eller for den sags skyld tegner på skærmen, er det en ganske tilfredsstillende oplevelse. Jeg har prøvet en bunke apps som bruger Pencil og det kan faktisk virkelig give en ekstra dimension til din iPad.

Apple har også opdateret deres egen kontorpakke iWork. Hvis du bruger iWork er det en fornuftig opdatering, der kan give dig lidt ekstra muligheder for at bruge pennen til at markere eller tegne små noter i de tre apps der i øvrigt følger gratis med iPad.

Alt i alt er muligheden for Apple Pencil en god opdatering for de brugere, der kan lide at bruge deres iPad kreativt. Men overvejer du at købe den nye tablet og lade ungerne bruge den som tegneværktøj skal du være opmærksom på, at pennens lille hætte meget let bliver væk (min er væk, og selvom min kæreste vil argumentere for, at jeg er et stort barn, er det alligevel et bevis på, at selv for en voksen kan det være problematisk.) Samtidig er det lidt for let at knække tippen af Pencil, og så funker den slet ikke. Med andre ord skal det nok være til de lidt større børn, hvis tabletten skal bruges til at tegne på.

Hurtigere end nogensinde

Når man tager i betragtning, at den nye iPad koster 2.799 kr. får man virkelig meget hastighed for pengene. Processoren er opgraderet til den nye A10 Fusion, der er en af de allerhurtigste chips på markedet, og det betyder en helt anden oplevelse end hvad man kunne forvente fra den forrige udgave – især i de tungeste apps og spil. Vores måling i geekbench viser følgende:

iPad 2017 Singlecore: 2523

Multicore: 4032

iPad 2018 Singlecore: 3531

Multicore: 5999

Der er altså en ganske følbar forskel i hastigheden – og husk, at iPad samtidig er blevet billigere. Du får altså en af de hurtigste chips overhovedet i en tablet, der nu koster 2.799 kr. Sammen med 2GB hukommelse er det nok til, at den nye iPad klarer alt hvad vi kaster efter den helt uden nogensinde at vise tegn på at puste eller stønne. Apps starter nærmest uden ventetid og generelt må konklusionen være, at de færreste vil have behov for mere hastighed til nogle af de apps, der findes i dagens App Store. Mit gæt er i øvrigt også, at denne iPad vil kunne levere ydelse nok til de næste mange år.

Batterilevetid som altid

Apple angiver nærmest altid batterilevetiden for deres iPads til 10 timer. I vores test (vi har kun haft tabletten i 5 dage, så det er med et vist forbehold) rammer vi ganske rigtigt omkring 10 timers brug ved normalt brug. Det er glimrende til alt det, man skal bruge en iPad til, og svarer udmærket til det, de fleste konkurrenter (og andre iPads) leverer.

God skærm – men ikke Pro skærm

Der skal selvfølgelig være forskel på en iPad fra sidste år og den nye model – men der skal også være forskel på en iPad til under 3.000 kr. og en der koster det dobbelte. Og der er især to ting der adskiller iPad 2018 fra Pro’en: Designet og skærmen. Kanten rundt om skærmen på Pro’en er markant mindre, og skærmen er både større og bedre. Den nye udgave har ikke fået hverken hurtigere opdateringshastighed eller TrueTone, der stadig er forbeholdt de dyre modeller. Men det er ikke ensbetydende med, at det er en dårlig skærm, der sidder på 2018 udgaven af iPad – tværtimod, den er glimrende. Men det er den samme, som sad i den fra 2017.

Lyden halter

Hvis du vil bruge iPad’en som medieafspiller er der et enkelt problem: Lyden. Den er ikke opgraderet, hvilket betyder, at den lyder som sidste års model – to højttalere, der ikke har meget bund. Bevares, det er bedre end en iPhone, og hvis det er til ungerne går det nok. Men hvis du vil se film og serier på den anbefaler jeg absolut, at du tager et headset på.

Skal, skal ikke?

Hvis du har en iPad fra 2017 er det ikke værd at opgradere – med mindre altså, du gerne vil bruge din iPad til at tegne på eller af en eller anden grund har brug for masser af hastighed. Men de fleste i denne målgruppe kommer formentlig ikke fra den forrige generation af iPad, men fra en meget ældre Air eller endda iPad 2 eller tilsvarende. Og i så tilfælde får du altså voldsomt meget for pengene med den nye iPad. Til 2.799 kr. får du ikke en bedre tablet.

 

Apple iPad 2018

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: Fra 2.799 kr.

Den nye udgave af den billigste iPad er hurtigere og understøtter Apple Pencil. Det er sådan set det - men det er også nok, for iPad var god i forvejen, og er nu blevet bedre og billigere.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.