Dagens iNPUTElbilerTeknologiTophistorie

Dagens iNPUT: Fører må i retten for drab med Tesla autopilot | E.ON opsætter 1.000 nye ladepunkter | Rekordhøj produktion af vind- og solkraft

Fører må i retten for drab med Tesla autopilot | E.ON opsætter 1.000 nye ladepunkter | Rekordhøj produktion af vind- og solkraft.

Et kig på de nogle af de nyheder, der løb ind, efter vi lukkede ned for relationen igår. Her kan du læse om en drabssag, der involverer Teslas autopilot, 1.000 nye ladepunkter fra ladeoperatøren E.ON og så en god nyhed til at lukke af med: I årets første kvartal kunne vindenergi dække hele 61 procent af den indenlandske elforsyning.

Fører må i retten for drab med Tesla autopilot

En 27-årig Tesla-ejer må i retten for at have kørt to personer ihjel med sin Tesla Model S på autopilot. Ulykken skete, da Teslaen kørte over for rødt og vædrede ofrenes bil med 119 km/t. Føreren og en kvinde i Teslaen blev indlagt med ikke-fatale skader. De to personer i bilen, der blev vædret, blev dræbt på stedet.

Det er, så vidt vides, første gang der føres en drabssag mod en bilist, der har benyttet bilens delvist selvkørende egenskaber. Sagen har da også vant interesse hus Tesla selv. Således har de hjulpet med teknisk udredning. Blandt andet har teknikere vidnet, at føreren havde hånden på rattet, da ulykken skete. Til gengæld havde bremsen ikke været benyttet i de seks minutter op til ulykken.

Tesla har ifølge AP, sagt, at hverken deres autopilot eller det mere sofistikerede Full Self Driving-system, FSD, er beregnet til at lade bilen køre autonomt. Chauffører skal være opmærksomme og være klar til at reagere når som helst.

E.ON opsætter 1.000 nye ladepunkter

Inden udgangen af 2023 vil ladeoperatøren E.ON udvide sit netværk med mere end 1.000 nyde ladepunkter, loves det i en pressemeddelelse. Allerede nu har E.ON aftaler med 19 kommuner om at installere både lynladere, hurtigladere og byladere. Udvidelsen vil ske i etaper, og første etape er en større udrulning med markante investeringer i byer, ved motorveje og hos private virksomheder.

”E.ONs mål er, at vi med udgangen af 2023 har opsat minimum 1.000 ladepunkter yderligere i Danmark til at supplere vores i forvejen omfattende ladenetværk, heraf mindst 100 lyn- og hurtiglade-punkter langs motorvejene og i byerne. Hermed bidrager vi til at sætte turbo på den grønne omstilling hele vejen rundt,” siger Anders Krag, business manager i E.ON Drive.

E.ON er, sammen med Clever, de største ladeoperatører i Danmark.

Rekordhøj produktion af vind- og solkraft

Energiforbruget i Danmark steg i årets første tre måneder med 0,7 procent i forhold til samme periode sidste år. Men forbruget af både naturgas og kul faldt til gengæld, mens forbruget af vedvarende energi steg med knapt 10 procent. Især produktionen af strøm fra vindkraft og solenergi steg markant, fortæller Energistyrelsen.

Takket være varmere vejr og den højere produktion af el fra vindmøller, faldt kulforbruget i de centrale værker med 6,2 procent. Vindkraftproduktionen steg med 41,7 procent i de første tre måneder af 2022, da middelvindhastigheden var betydeligt højere end sidste år – og kunne dermed dække hele 61 procent af den indenlandske elforsyning.

Udviklingen i vindkraftens andel af den indenlandske elforsyning (foto: Energistyrelsen).

I de første tre måneder af 2022 var elproduktionen fra solceller 74,5 procent højere end i den tilsvarende periode i 2021. Udviklingen skyldes en kombination af signifikant flere solskinstimer og idriftsættelse af nye solcelleanlæg. Elproduktionen fra solceller i de første tre måneder af 2022 var 137,3 procent højere end den gennemsnitlige elproduktion fra solceller i samme periode de forudgående fem år.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.