Elbilejere med solceller på taget har indtil nu stået uden for den refusionsordning, der giver lavere elafgift på strøm til opladning. Men det bliver der lavet om på, hvis det står til skatteminister Rasmus Stoklund.
Skatteministeriet melder nu ud, at man vil udvide den eksisterende ordning, så også de grønne forbrugere, der både har elbil og solceller, får mulighed for at få refusion – og dermed billigere strøm til bilen. Udvidelsen kommer, efter hvad ministeren kalder en “positiv og konstruktiv dialog” med branchen.
– Der skal være en gevinst at hente, når man har gjort en ekstra grøn indsats, siger skatteminister Rasmus Stoklund. og fremhæver, at ordningen skal gælde fra 1. januar 2026.
Midlertidig løsning indtil seriel målerordning
Baggrunden er, at den såkaldte serielle målerordning – også kaldet bimålerordning – stadig er under udvikling. Den skal på sigt give elbilejere mulighed for direkte at få nedsat elafgiften på den strøm, de bruger til opladning. Men indførelsen tager tid.
I mellemtiden foreslår skatteministeren, at ladeoperatører kan få refusion af elafgiften, også selvom deres kunder har solceller. Operatørerne kan derefter vælge at sende besparelsen videre til kunderne.
Som reglerne er i dag, kan elbilejere med solceller ikke opnå denne fordel, fordi det ikke kan sikres, at den strøm, der bruges til opladning, rent faktisk er købt og afgiftbelagt – og ikke kommer fra solcellerne på taget.
Lovforslaget om den midlertidige udvidelse af refusionsordningen bliver fremsat i Folketinget til oktober.
Dermed ser det ud til, at det langt om længe bliver lidt mere fordelagtigt at være både elbilejer og solcelleejer i Danmark.