Vehicle-to-Grid er ikke nogen ny idé. Tovejs-opladning har i årevis været et varmt emne i elbilkredse – men uden for alvor at bryde igennem i praksis. Nu forsøger Mobility Danmark at puste nyt liv i debatten med en ny analyse, der understreger, hvor stort potentialet kan være, hvis teknologien bliver bredt implementeret.
Baggrunden er velkendt: Elbiler står det meste af tiden stille, og deres batterier er langt fra udnyttet til fulde. Med V2G kan strøm ikke bare sendes til bilen, men også fra den – og dermed fungere som en buffer i elnettet. Det kan aflaste i spidsbelastningsperioder, lagre overskudsstrøm fra sol og vind, og i yderste konsekvens levere nødstrøm til boligen.
En lang række elbiler understøtter allerede V2G, heriblandt: Hyundai Ioniq 5 og Ioniq 6, Kia EV9, Polestar 2 og 3, Renault 5 E-Tech og Volvo EX90.
Ifølge analysen råder danske elbiler allerede nu over en samlet batterikapacitet på 31 GWh – svarende til energien fra havvindmølleparken Middelgrunden over 128 dage. Og tallet ventes at stige markant frem mod 2030.
“Der er et stort potentiale for at udnytte elbilerne som en energikilde, særligt i tilfælde af strømafbrydelser,” siger Mads Rørvig, direktør i Mobility Denmark. Han henviser blandt andet til strømudfald i Sydeuropa, hvor elbiler med V2G kunne have gjort en forskel for ramte husstande.
Det centrale budskab fra Mobility Danmark er, at teknologien er klar – men rammerne halter. Der efterlyses klarhed om afregning, skatteforhold og adgang til elmarkedet, så både forbrugere og aktører kan få noget ud af investeringen.
“Vi ser en voksende interesse, men der mangler stadig incitamenter og struktur, der gør det attraktivt at bruge elbilens batteri aktivt,” siger Mads Rørvig.
Mobilty Danmark håber, at analysen kan være med til at sætte skub i en bredere politisk og teknologisk indsats. For mens V2G ikke længere er science fiction, mangler der stadig et afgørende skridt, før det for alvor bliver allemandseje.