×
ElbilerTophistorie

Enhedslisten vil gøre leasing af elbiler billigere

Man skal kunne lease en elbil for ned til tusind kroner. Festen skal betales af de rigeste danskere, mener Enhedslisten.

Enhedslisten foreslår nu, at man indfører en fond, der skal sikre, at lavindkomstfamilier har råd til den grønne omstilling. Fondens midler skal blandt andet bruges til at at betale for en model, der gør det muligt at lease en elbil til en pris på ned til 1.000 kroner om måneden.

Den Solidariske Omstillingsfond, som den kaldes, er en del af et nyt klimaudspil fra Enhedslisten. Fonden skal finansieres af en formueskat på særligt store formuer på over 35 millioner kroner og ved en skat på det, de kalder overnormal profit i banksektoren.

Samtidig foreslår Enhedslisten, at provenu fra CO2-af­gifter og andre grønne afgifter føres tilbage i lommer­ne på danskerne, særligt for at kompensere lav- og mellemindkomstgrupperne, så de ikke bliver gjort fat­tigere af de grønne afgifter.

Social leasing ef elbiler

“For mange familier, der i dag kan købe en brugt fossilbil for helt ned til 20.000 kroner, er der stadig langt op til at kunne købe en ny elbil,” skriver partiet i udspillet.

– Der er familier, der bliver nødt til at køre i bil derude. De skal have den mulighed. Der er det bare sådan i dag, at elbiler sammenlignet med en brugt dieselhakker er alt for dyre for mange mennesker, siger Pelle Dragsted, der er politisk ordfører for Enhedslisten til B.T.

I forslaget står der videre:

“Enhedslisten foreslår derfor, at Danmark følger Frankrigs eksempel ved at skabe en socialt balanceret leasingmodel for elbiler til rådighed for familier med lave indkomster, der bor i tyndtbefolkede områder eller langt til job eller uddannelse. Elbilerne kan leases for en pris på 1.000 kroner om måneden afhængigt af størrelsen på bilen.”

Tiltaget skal i første omgang gælde 100.000 biler, hvilket vil øge elbilsparken i Danmark med 50 procent. Men tiltagets popularitet skal løbendes vurderes og ordningen tilpasses. Enhedslisten forventer, at det vil koste 6,3 milliarder kroner mellem 2024 og 2030at gøre det billigere at lease en elbil. Penge som altså skal kradses ind fra bankerne og de rigeste danskere.

Hele klimaudspillet kan læses her.

Det er de seneste år blevet stadig mere populært at lease en elbil herhjemme. Ansporet ikke mindst af de faldende priser på elbiler, der gør gensalgsværdien usikker.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.