×
NetflixTophistorie

Filmfolk i panik over Netflix-exit fra dansk filmproduktion

Budskabet om at Netflix trækker stikket fra danske produktioner, har gjort de danske filmfolk klar til at genoverveje rettighedsaftalen.

Det er “en katastrofe”, hvis Netflix, TV 2 og Viaplay, som annonceret, trækker stikket fra dansk filmproduktion. Det mener Create Danmark, der sammen med Producentforeningen har indgået den aftale, der har gjort streamingtjenesterne sure. Derfor er begge parter nu villige til at genoverveje aftalen, skriver Journalisten.dk.

– Vi skal gøre noget. Der er ikke nogen i Danmark, hverken filmarbejdere eller producenter, som kan holde til, at der ikke bliver produceret indhold i Danmark, siger Jørgen Ramskov, direktør i Producentforeningen, til Journalisten.dk.

Han bakkes op af Benjamin Boe Rasmussen, som er talsmand for Create Danmark:

– Hvis man har en aftale, som ingen vil gå ind i, så er den ikke noget værd. Vi må sætte os ned og snakke sammen om, hvordan vi kommer videre herfra, siger han.

Det er ellers ikke mere end end en uges tid siden, at Boe Rasmussen sagde til Politiken, at aftalen er nødvendig og at producenterne må “vænne sig til den skandinaviske rettighedsmodel”.

Præcis hvordan parterne skal komme videre, er der ikke noget bud på. Men nu er hånden rakt ud.

Baggrund

TV 2, Netflix og senest Viaplay har alle meddelt, at de dropper danske film- og tv-serie-produktioner i fremtiden. Det skyldes en rettighedsaftale, som trådte i kraft i januar. Aftalen betyder, at streamingtjenesterne skal betale rettighedshaverne løbende for brug af rettighederne.

Hidtil har streamingtjenesterne kunnet frikøbe rettighederne for et engangsbeløb. Den nye aftale gør det simpelthen for dyrt at producere indhold i Danmark, mener streamingtjenesterne. Derfor vil de fremover ikke gøre brug af den danske filmbranche.

Aftalen er altså et klokkeklart selvmål fra Create Danmark og Producentforeningen.

Parterne …

Create Danmark repræsenterer fagforbund for danske manuskriptforfattere, instruktører, skuespillere, filmfotografer, musikere og endda journalister.

Producentforeningen er branche- og arbejdsgiverorganisation for danske indholdsproducenter – det vil sige producenter af spillefilm, tv, dokumentarfilm, reklamefilm og computerspil. 

Streamingtjenesterne. Indtil videre har TV 2, Netflix og Viaplay meldt ud, at de stopper med at producere dansk indhold.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.