ElbilerTophistorie

Gør-det-selv-ladestandere giver elektrikere grå hår

Dansk El-Forbund frygter sikkerhedsmæssige konsekvenser på et voksende gør-det-selv-marked for ladestandere. Også myndigheder og installatører advarer.

Som vi kunne berette igår er danskernes interesse for elbiler ikke aftaget under coronakrisen – tværtimod. Der er samtidig et voksende gør-det-selv-marked for ladestandere og det bekymrer ikke bare Dansk El-Forbund, DEF, men også myndighederne, der frygter ‘klamphuggeri’, som kan få alvorlige sikkerhedsmæssige konsekvenser, skriver fagbladet Elektrikeren

Allerede nu er det muligt at købe vægladestandere til elbiler i onlinebutikker eller hos butikskæder som eksempelvis thansen. Men vejledningen til intetanende kunder er foruroligende mener DEF, efter at have set flere eksempler på mangelfuld eller direkte misvisende rådgivning til private kunder.

På spørgsmålet til thansens kundesupport om man som privatperson selv må montere en elbil-ladestander, lyder svaret i chatboksen på forhandlerens hjemmeside: “Det skulle jeg ikke se skulle være noget problem. Vi er en gør-det-selv-virksomhed, så det er op til den enkelte, hvad man synes”.

Efter samme spørgsmål via chatboksen på Evbiler.dk, som tilbyder ladeprodukter til elbiler, lyder svaret: “Ladeboksen kommer med et rødt CEE stik, så hvis du har sådan et sat op, så kan du blot sætte ladeboksen i stikket”.

Dybt problematisk

Teknisk Konsulent i DEF, Martin Mortensen, kalder svarene fra butikkerne for “dybt problematiske”.

– Der er vise særregler, der skal følges. Og opsætningen kræver både grundlæggende el-teknisk viden og kendskab til reglerne. Hvis jeg som privatperson har et CEE stik siddende i carporten, så vil jeg jo – som Evbiler.dk anbefaler – sætte laderen til der og tro, at alt er i orden. Men det er det ikke, og jeg er bange for, at vi kommer til at se brande på den konto i fremtiden, ligesom kunderne risikerer at få problemer med forsikringsselskabet, hvis huset brænder ned, fordi man har leget gør-det-selv-håndværker, siger Martin Mortensen.

Han mener, at det som minimum burde fremgå af hjemmesiderne, at der er krav og regler og at det anbefales, at man kontakter en autoriseret el-installatør.

Sikkerhedsstyrelsen advarer

Sikkerhedsstyrelsen slår fast, at det er mangelfuld vejledning, hvis man som kunde får at vide, at det er ’gør-det selv-arbejde’ at tilslutte ladestandere:

“Det kan aldrig blive gør-det selv-arbejde, da tilslutning af lader ikke er omfattet af bekendtgørelse om simple arbejder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet, som enhver må udføre,” oplyser styrelsen.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.