Elbiler

Hollændere får penge for at købe elbiler

For at få udskiftet CO2-synderne betaler den hollandske regering op til 30.000 kroner til bilkøbere, der vælger elbiler frem for fossilbiler.

Den hollandske regering vil give kontant rabat til forbrugere, der vælger at købe elbiler frem for benzin- eller dieselbiler. En ny elbil giver en rabat på 4.000 euro – knapt 30.000 kroner – mens købet af en brugt elbil giver det halve.

Rabatten er konstrueret så den favoriser de mindste biler, da den kun tilbydes, hvis bilens pris er under 45.000 euro (336.000 kroner). Ordningen afløser en afgiftsbaseret ditto, som løb frem til udgangen af 2019.

Rabatordningen træder i kraft den 1. juli, melder mediet RTL Nieuws, og skal udfases løbende over næste fem år, efterhånden som elbiler udbredes.

Samtidig undersøger den hollandske regering, hvordan der kan ydes yderligere ikke-økonomiske incitamenter til købere af elbiler. Eksempelvis kigges der på, om regeringen kan give garantier for både softwareopdateringer og batteriets sundhed.

Danske afgifter gentænkes

Herhjemme udsatte regeringen den planlagte afgiftsstigning på elbiler, der skulle være trådt i kraft 1. januar. En kommission, med den tidligere Dong-topchef Anders Eldrup i spidsen, er igang med at undersøge hvordan fremtidens bilbeskatning skal skrues sammen i Danmark.

Ud over mulighederne for at fremme grønne biler har kommissionen også til opgave at komme med konkrete forslag til finansiering, så de indtægter, der forsvinder i takt med den grønne omstilling af personbiler, kan tilvejebringes på anden vis. Statens samlede indtægter fra bilrelaterede afgifter beløb sig til cirka 50 mia. kr. i 2017 og udgør derfor en væsentlig del af statens indtægter.

Komissionen blev nedsat i februar sidste år og forventes at præsentere sine ideer til regeringen i løbet af året.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.