×
TeknologiTophistorie

Engelsk parlamentarisk undersøgelse: Huawei er tæt forbundet med det kinesiske kommunistparti

Der er klare beviser på et hemmeligt samarbejde imellem det kinesiske kommunistparti og Huawei, mener det britiske parlaments undersøgelse

Huawei er flere gange blevet beskyldt for at have tætte forbindelser til det kinesiske kommunistparti, især af amerikanerne, men også i Danmark har der været skepsis omkring det kinesiske firma – senest blev der i Danmark sået tvivl om telegigantens motiver med et nyt børne-tv-koncept. Men også i resten af Europa har flere lande været bekymrede for, om der er lidt for nære relationer imellem den kinesiske politiske top og den store techvirksomhed; nu siger en ny undersøgelse fra det engelske parlament, at der er mange beviser på, at det kinesiske firma er i lommen på det kinesiske styre – og anbefaler, at firmaet fjernes helt fra det kommende engelske 5G netværk. Der bliver ikke talt om mobiltelefonproduktionen i undersøgelsen, der kun taler om netværk og i særdeleshed det kommende 5G netværk.

Direkte støtte fra den kinesiske stat

Undersøgelsen er baseret på vidneudsagn fra tele-eksperter, analytikere, videnskabsfolk og cyber-sikkerhedseksperter, omend Huawei ikke selv fik mulighed for at vidne for komiteen. En venturekapitalist fortalte blandt andet, at han var vidende om, at den kinesiske stat havde postet 75 mia. dollars i Huawei, hvilket gjorde det kinesiske firma i stand til at sælge sine netværksprodukter “til en vanvittigt lav pris”.

Komiteen konkluderer, at “det står klart at Huawei er stærkt forbundet til den kinesiske stat og det kinesiske kommunistparti, på trods af firmaets udtalelser om det modsatte.

I konklusionen står dog også, at Vesten ikke skal ligge under for “dårligt funderet anti-kinesisk hysteri”.

Huawei udstyr skal fjernes

De engelske myndigheder har allerede taget ganske drastiske skridt i forhold til det engelske 5G netværk – det er nu forbudt at indkøbe mere Huawei udstyr ved årsskiftet, ligesom allerede installeret udstyr skal være fjernet senest ved udgangen af 2027. Undersøgelsens konklusion hævder dog, at 2027 kan være for sent, og at det kan blive nødvendigt at rykke den deadline frem til 2025, hvis “forholdet til Kina forværres, eller at hensynet til allierede kræver det.”

Huawei afviser anklager

Til BBC siger en talsperson for Huawei: “Vi er sikre på, at folk vil se lige igennem disse beskyldninger og huske i stedet, hvad Huawei har bragt til England de seneste 20 år.”

Huawei afviser alle beskyldninger og anklager om samarbejde med de kinesiske myndigheder. De anklager undersøgelsen for at være fyldt med “meninger, mere end fakta”.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.