Teknologi

Kunstig intelligens kan tegne dine tanker

Russiske forskere har trænet en kunstig intelligens til at tegne personers tanker i realtid og uden kirurgiske indgreb.

Virkeligheden er kommet et lille bitte skridt nærmere den dystopiske historie fra Wim Wenders-filmen Til Verdens Ende, hvor personerne blev afhængige af videooptagelser af deres egne tanker. Forskere har trænet en kunstig intelligens til at tegne, hvad en person kigger på, bare ved læse og afkode hjernebølger. Metoden kræver ikke kirurgisk indgreb, men kan udføres ved at sætte elektroder på personens hoved.

– Forskere har altid troet, at studier af hjernebølger via EEG er som at finde dampmaskinens indre struktur ved at studere den røg, der efterlades af et damptog. Vi havde ingen forventninger om, at hjernebølgerne indeholdt tilstrækkelig med data til delvist at rekonstruere et billede, der observeres af en person. Men det har vist sig at være meget muligt, siger forskeren Grigory Rashkov i en pressemeddelelse.

Ingen “fritegning”

Inden du finder sølvpapirshatten frem, så er der dog en del forbehold. Forskerholdet, der kommer fra Moscow Institute of Physics and Technology og firmaet Neurobotics, placerede elektroder på testpersonens isse for at måle hjernebølgerne. Personen blev herefter udsat for tyve minutter med 10-sekunder lange videosekvenser. Indholdet af hver sekvens blev inddelt i fem forskellige kategorier og forskerne kunne så ”se” hvilke videokategori personen så, bare ved at kigge på EEG-dataene.

I næste fase udviklede forskerne to neurale netværk. De trænede den ene til at generere billeder i tre af de definerede kategorier fra visuel ”støj” og den anden til at omdanne EEG-data til sammenlignelig støj. Når de to kunstige intelligenser arbejdede sammen, var de i stand til at tegne overraskende nøjagtige billeder af de motiver som forsøgspersonen kiggedde på.

Der er altså ikke tale om “fritegning” af tanker, da forsøger var begrænset til at fem ret overskuelige kategorier. Alligevel er det … tankevækkende … hvad kunstig intelligens med tiden kan udvikles til. Herunder kan du se en videooptagelse af forsøget:

Går Elon Musk i bedene

Teslas Elon Musk har også planer om at skabe tankelæsende teknologi. Hans firma, Neuralink, præsenterede i juli måned planer om tankelæsende ”tråde”, men i modsætning til det russiske forsøg kræver Musks metode at trådene opereres ind i hjernen.

– Musks metode står overfor en del udfordringer, som kompleks kirurgi og hurtig nedbrydning på grund af naturlige processor; de oxiderer og fejler inden for få måneder. Vi satser på at skabe at skabe billigere neurale brugerflader, der ikke kræver implantation, fortæller Grigory Rashkov.

Hele det russiske studie er lagt online og kan læses her.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.