×
GadgetsTophistorie

Luftrensere kan forurene mere end de renser

En stor test af 28 luftrensere viser, at de dårligste af dem rent faktisk forurener luften mere end de renser den.

Man skal se sig godt for, hvis man vil investere i de populære luftrensere. Teknologisk Institut, Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Grøn Omstilling har netop afsluttet en stor undersøgelse af 28 luftrensere – og den viser, at de ringeste af dem faktisk forurener mere end de renser.

I det hele taget viser undersøgelsen, at der er god grund til at overveje, om man har behov for en luftrenser.

– Med en luftrenser slipper man ikke for at lufte ud. Og man skal se sig godt for, hvis man vælger at købe en. Man risikerer at købe katten i sækken og i værste fald få en luftrenser, der forurener indeklimaet med sundhedsskadelig ozon, siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder ved Forbrugerrådet Tænk.

Teknologisk Institut vurderer, at gennemtræk og en god emhætte er mere effektiv til at fjerne eksempelvis stegepartikler end den bedste luftrenser.

Prisen er ingen indikator

Prisen er ikke nogen indikator på, hvor god en luftrenser er. Værst ser nemlig ud for den dansk-producerede Air-Tech Mac500s, der ellers koster 4.500 kroner. Den er blandt tre luftrensere, der direkte dumper testen, og får følgende skudsmål med:

“Mac500 renser ikke luften for hverken partikler eller gasser i testen. UVC-lampen i produktet frigiver uønsket ozon til omgivelserne. Ozon kan irritere luftvejene og i større mængder kan det være sundhedsskadeligt. Produktet har ingen effekt på tobaksrøgen, men forurener indeklimaet med ozon.”

Mac500s får 13 procent, der er den laves score i testen. Til sammenligning får Ikea Starkvind, der koster blot 1.200 kroner 67 procent.

De 27 luftrensere fik testet deres evne til at fjerne partikler, flygtige organiske stoffer og vira. Samtidig blev elforbrug og støjniveau målt samt luftrensernes eventuelle produktion af skadelig ozon.

Hele testen kan læses hos Forbrugerrådet Tænk. Testen er gratis, da den er betalt af Realdania og af Grundejernes Investeringsfond.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.